Hirdetés

Kovács Zoltán a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, „a kártérítésbiznisz nem csak a börtönök körül forog”.

Az államtitkár felidézte annak a két, illegálisan Magyarországra érkező bangladesi bevándorlónak az esetét, aki jogsérelemre hivatkozva beperelte a magyar államot. Hozzátette: az ő jogi képviseletüket „külföldről pénzelt szervezetek látták el”, és végül tízmillió forint kártérítést ítéltek meg nekik. „Nem elég tehát, hogy ezek a szervezetek ösztönzik és támogatják a bevándorlást, hanem ráadásul üzletet is csinálnak belőle” – fűzte hozzá.

A politikus közölte: tekintettel arra, hogy több mint százezer ember van a balkáni útvonalon, és az illegális migráció ezekben a pillanatokban is zajlik, „beláthatatlan lenne a vége annak az összegszerűségnek, amelyet kártérítésként megítélhetnének” az illegális migránsoknak.

Kiemelte: arra kérnek mindenkit, hogy mondjon erről véleményt a nemzeti konzultáció során.

„Vannak, akik szerint ez helyes, az illegális migránsoknak is jár kártérítés. A kormánynak erről van véleménye, arra kérjük önöket, a kérdőíven szereplő ezen kérdésre is őszintén mondják el a véleményüket” – fogalmazott Kovács Zoltán.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bízik abban, hogy minél többen mondják el véleményüket a „börtönbizniszről” a márciusban tartandó nemzeti konzultáción – mondta Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a „börtönbiznisz” a joggal való visszaélés, a bűnözőknek pedig nem pénzjutalom, hanem büntetés jár.
Vejkey Imre kifejtette: az Emberi Jogok Európai Bírósága olyan precedens ítéleteket hoz, amelyekkel „börtönbizniszt” támogatja Magyarországon.
A strasbourgi bíróság ezen ítéletei a törvénytisztelő magyar polgárok többségét rendkívüli módon felháborítják, mert míg ők „reggeltől estig” dolgoznak, addig a rabok munka nélkül, a többszörösét keresik a szabad polgárok jövedelmének.
„Ez méltánytalan, igazságtalan, aláássa a magyar igazságszolgáltatásba vetett hitet” – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette: ez a joggal való gátlástalan és üzletszerű visszaélés, amit meg kell szüntetni.
Kiemelte: ezért van szükség a kártalanítások kifizetésének felfüggesztésére és a vonatkozó szabályozás teljes átgondolására.
A kormánypárti politikus megjegyezte: a hétfői parlamenti szavazás rávilágított arra, ebben az ügyben is csak a Fidesz-KDNP áll az igazság oldalán. Az ellenzéki pártoknak ugyanis egyike sem szavazta meg, hogy csütörtökön az Országgyűlés általános vitában tudja tárgyalni a „börtönbiznisz” azonnali leállításáról szóló törvényjavaslatot. Ebből úgy tűnik, az ellenzéki pártok igazságosnak tartják, hogy erőszakos bűnözők, gyilkosok, rablók milliomosként jönnek ki a börtönből.
A KDNP-s politikus úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a jövő hónapban kezdődő nemzeti konzultáción sokan elmondják a véleményüket a „börtönbizniszről”. Arról, hogy a „börtönbiznisz” milliárdos iparág-e vagy sem, és arról, rögzítsék-e, a jövőben „börtönbiznisz” iparága ne működhessen Magyarországon.
Vejkey Imre arról, hogy a törvényjavaslat vitájában az Országgyűlésben azt mondta, el kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán, az MTI kérdésére közölte: saját véleményét fogalmazta meg ebben az ügyben.