Fotó: shutterstock (illusztráció)
Hirdetés

888: Pár hét alatt hazánkig terjedt az új típusú koronavírus, mára egész Olaszországot lezárták. Sokan pánikolnak, betáraztak élelmiszerekből, de olyanok is akadnak, akik bagatellizálják a betegséget. Mi az igazság, mennyire – és főleg kikre – veszélyes ez a vírus?

Dr. Duda Ernő: Egy kórokozó veszedelmességére – sok más mellett – két paraméter jellemző: a fertőzőképessége (egy beteg hány embert fertőz meg), illetve hogy mekkora a betegség halálozási rátája.

Néhány jól ismert vírusbetegséggel összevetve a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus fertőzőképessége (2-3) messze elmarad a kanyaróétól (15-18!), a mumpszétól vagy a szamárköhögésétől (4-7), kb. megegyezik az influenzáéval. Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség 100 százalék, a bárányhimlő akár 30 százalékos (!) arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, az új vírus pedig 2-3 százalékkal.

Figyelembe véve, hogy az utóbbi fertőzése során nagyon sok beteg tünetmenetes marad, a 2-3 százalék lehet, hogy igazából csak 1,5 százalék (de ez nyilván függ az illető ország egészségügyi felkészültségétől, a populáció általános állapotától is).

888: Sokan gondolják azt, hogy azért, mert a vírus könnyen fertőz, ezáltal gyorsan terjed, ezért veszélyesebb is, mint más, eddig ismert kórokozók (például influenzavírus). Van ebben igazság?

Dr. D. E.: Nincs. Azért veszélyes, mert a tünetmentes fertőzöttek maguk sem tudják, hogy fertőznek.

A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatják el.