Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív, illusztráció
Hirdetés

A kormány honlapján közzétett program szerint október 22-án, kedden az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök.

Innen átvonulnak az ünneplők a műegyetem K épületébe, ahol 15 órakor kezdődik a rendezvény. Itt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Józsa János, a BME rektora mond beszédet.

Délután fél 5-kor megtartják a hagyományos fáklyás emlékmenetet a Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér útvonalon.

A fél 6-kor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.

Este 6 órától az Ismerős Arcok zenekar ad koncertet, amely alatt és azt követően fényfestés lesz látható a környező épületeken.

Október 23-án, szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.

10 órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Emellett egész nap családi programokkal várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok kiállítással, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint ’56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Este 7 órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honey Beast, Szabó Balázs bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációt követően – ingyenes a részvétel.

Mindemellett október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz – olvasható a programban.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.