A Blikk írása emlékeztet rá: korábban tárcavezetőit is önmérsékletre szólította fel Gyurcsány Ferenc a gazdasági válság miatt. A lap szerint a 30 éves jubileumi jutalom jogossága is kétséges Szűcs Erikánál, ahhoz ugyanis három évtized közszférában eltöltött munkaidőre lett volna szükség. Márpedig az MSZMP-s évek után 1993-tól 2002-ig a magánszférában dolgozott a politikus banki vezetőként, illetve a Perfekt Rt. területi igazgatójaként.

Szűcsön kívül egyébként még két miniszter, Kiss Péter és Szekeres Imre vett fel külön pénzt 2008-ban. A kancelláriaminiszter jubileumi juttatásként 2,6, a honvédelmi tárca vezetője pedig különjuttatásként 1,1 millió forintot.

Nem rendkívüli jutalom, hanem a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szerinti járandóság volt a Szűcs Erika által felvett pénz. A szociális és munkaügyi minisztérium sajtótitkárságának közleménye hangsúlyozza azt is: ez az állami vezetőket is megilleti, csakúgy, mint a közalkalmazottakat, illetve más a törvényben nevesített foglalkoztatottakat. Hozzáteszik: a miniszternek megvan a 30 éves jubileumi jutalmat megalapozó közszolgálati jogviszonya.

(hírtv)