Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hirdetés

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola pedagógusképzésében eddig is folyamatosan reagált az oktatásban mutatkozó igényekre, változásokra. Mivel már jó ideje látszik, amit a koronavírus-járvány még érezhetőbbé tett, hogy a XXI. századi technikák a gyerekek, a diákok mindennapi életének részei, ezért nem hiányozhatnak az iskolából sem. Erre a felmerülő igényre válaszul a főiskola elindította a 3D tanulás pedagógus szakirányú továbbképzését, melyben a hagyományos tanulási környezetet speciális digitális módszerekkel és eszközökkel egészítik ki.

– Az emberi gondolkodás alapját képező három dimenzióban lehet hatékonyan tanulni, ezért a XXI. században a papír- és képernyőalapú kétdimenziós világ mellett a mozgás- és tevékenységalapú háromdimenziós világot kell és lehet kialakítani. Az oktatásügyben ma kulcskérdés, hogy mennyire – tág értelemben – piacképes, amit tanítunk, mennyire valóságkompatibilis és jövőálló. Ezek a technológiák a diákok mindennapi életének részei, ezért nem hiányozhatnak az iskolából sem – mondja Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

A képzésre jelentkező hallgatók elsajátíthatják a CAD/CAM modellezést, képesek lesznek műszaki rajzokból 3D modelleket és kész tárgyakat létrehozni, valamint saját kreatív projekteket megvalósítani.

– A 3D tanulás szakirányú továbbképzési szakot azért fejlesztettük, hogy felkészítsük a résztvevőket a XXI. századi technikák közül a 3D modellezés és nyomtatás, a robotika és a virtuális valóság (VR) magabiztos használatára, melyek segítségével a tanulóiknak megfelelő tanulási környezetet tudnak majd kialakítani. Emellett gyakorlatias önállóságot szereznek, amely hasznos lehet nem csupán az oktatásban, de a hétköznapi életben egyaránt – emeli ki a képzés lényegét Dr. Gyarmathy Éva, a képzés szakfelelőse, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója.

Korábban írtuk

Az Apor Vilmos Főiskola a Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi- és jogutódja. Alap- és mesterképzésein államilag elismert BA és MA diplomát ad, de számos szakirányú továbbképzéssel is segíti a már diplomával rendelkezőket. Székhelye a váci Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, XXI. századi igényességű campusszal is rendelkezik.

A főiskolán az oktatás katolikus szellemben – de más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, különös hangsúllyal az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.