Hirdetés

Egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is lehallgatja – kommentálta Mráz Ágoston Sámuel, hogy a Washington Post amerikai napilap nemrég arról írt: Zelenszkij egy beszélgetés közben felvetette, fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket Magyarország térdre kényszerítése érdekében.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint erre az lehet a magyarázat, hogy vannak olyan körök, melyek Magyarországot és Ukrajnát egymásnak akarják ugrasztani, pedig jelenleg van egy kényes modus vivendi a két kormány között, miszerint Magyarország minden humanitárius segítséget megad és kiáll Ukrajna szuverenitásának sérthetetlensége mellett, de a mielőbbi békekötést támogatja. Ez bizonyos köröknek lehet, hogy nem tetszik – vélekedett Mráz.

Schiffer András megjegyezte: célszerű mértéktartással kezelni egy háborús helyzetben, ha valahol ilyen mondatok hangzanak el. Az LMP volt politikusa úgy érvelt, hogy a Washington Post szivárogtatásának két oka is lehet.

Schiffer szerint komoly erők mozogtak már a putyini aggressziót megelőzően is annak érdekében, hogy az ukrán többségi nemzet és a kárpátaljai magyarok közötti feszültséget szítsák. Ám megjegyezte, hogy az amerikai lap cikkének más üzenete is lehet, amihez a kárpátaljai magyaroknak nem sok közük van. Mégpedig az, hogy most már erőteljes érdekkörök szeretnék lezárni a háborút, és ha ezt meg akarják koreografálni, akkor az elnökről egy ilyen szivárogtatás nem jön rosszul.

Korábban írtuk

Mráz szerint az utóbbi tézist alátámasztja, hogy a cikk éppen akkor jelent meg, amikor Zelenszkij európai körútra indult, hogy támogatókat szerezzen.