Másfél éves aprólékos nyomozás végére tett pontot március 17-én a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, melynek első számú gyanúsítottja a Tatai Edzőtábor volt igazgatója, volt szocialista képviselő. 6000 oldalnyi irathalmaz, több száz óra revizori munka eredménye az eljárás sikeres lefolytatása, melyet vádemelési javaslattal március 17-én adott át a rendőrség az ügyészségnek.

A büntetőeljárást egy névtelen feljelentő levele alapján kezdte meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, melyben hűtlen kezeléssel gyanúsították meg az MSZP korábbi Komárom-Esztergom megyei alelnökét, Orbán Istvánt. A tanúvallomásokból kiderült, hogy a Tatai Edzőtábor akkori igazgatója engedély nélkül, saját célra vette igénybe és használta az edzőtábor eszközeit, járműveit, illetve a konyhai szolgáltatást. Barátainak, ismerőseinek biztosított kedvezményes vagy ingyenes étkezést és szállást, az edzőtábor élelmezési raktárából és konyhájából élelmezési anyagokat tulajdonított el, több mint 52 millió forintos kárt okozva ezzel – tájékoztatott a rendőrség.

Tanúvallomások és hangfelvételek bizonyítják, hogy Orbán István pénzt kért és fogadott el azoktól a vállalkozóktól, akikkel a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet budapesti központja megbízási szerződést kötött az edzőtábor területén folytatott különböző beruházások elvégzésére. Bár a megbízó a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet volt, a gyanúsított 250.000-250.000 forintot kért az érintett cégek vezetőitől, kilátásba helyezve a jövőbeni megbízások lehetőségét. Arra is akadt példa, hogy készpénz helyett klímaberendezést kért otthonába, de a vállalkozó nem engedett a vesztegetésnek. Az edzőtáborban üzemelő büfé tulajdonosát is „sakkban tartotta”. Annak érdekben, hogy a vállalkozás továbbra is működhessen az edzőtáborban, Orbán István ingyenes ellátást várt el nem csak maga, hanem barátai ismerősei számára is. Kiderült az is, hogy a gyanúsított egy nagy értékű – 154.000 forintos – GPS készüléket vásároltatott az Edzőtábor nevére, egy a létesítmény üzemeltetőjével szerződésben álló vállalkozóval a további megbízásokért cserébe, majd az elektronikai eszközzel sajátjaként rendelkezett, azt a gyanúsított fiától foglalta le a hatóság.

Az ügynek további öt gyanúsítottja van. Valamennyien az Edzőtábor korábbi dolgozói.