A Balatont megkerülve 10 helyszínen 28 kifejlett gúnárt, 23 tojót és 3 fiókát (amelyek nemét még nem lehet megállapítani) sikerült befogni és ellátni a nemzetközi jelzésekkel. A legnehezebb gúnár 13,5, a legkönnyebb tojó 7,8 kilogrammot nyomott. A hétvégi akcióval 1.700 fölé emelkedett az elmúlt 20 évben, Magyarországon, színes gyűrűvel ellátott hattyúk száma, ebből több mint ezret a Balatonon jelöltek.

A nyár második fele, vagyis a vedlési időszak a legalkalmasabb a bütykös hattyúk gyűrűzésére, ekkor ugyanis az amúgy 50 párból álló balatoni populációhoz 400-600 további madár csatlakozik elsősorban Közép-Európából, hogy lecseréljék tollruhájukat. Az állatok ilyenkor több mint egy hónapig röpképtelenek. A befogott hattyúk mindegyikét ellátták tartós acél, valamint a leolvasást segítő színes lábgyűrűvel. Azon egyedek, amelyek bizonyíthatóan a balatoni fészkelő populációhoz tartoznak, illetve csak fémgyűrűvel ellátott külföldiek, nyakgyűrűt kaptak. A hétvégén 7 ilyen madarat sikerült megjelölni.

A két nap alatt 57 korábban már meggyűrűzött példány színes gyűrűjét sikerült leolvasni és ezzel gyarapítani az MME évszázados adatbázisát. Az egyesület Madárgyűrűzési Központja természetesen egész évben várja a színes gyűrűs leolvasásokat a lakosságtól. A gyűrű nem szorítja a madár lábát vagy nyakát, csúszkál azon, és magától értetődően a táplálkozást sem akadályozza. A legjobb visszajelzést nyújtó nyakgyűrű azért használható a hattyúk esetében, mert ezek a madarak leveleket, hajtásokat csipegetnek, melynek lenyelésekor a nyak nem tágul ki jelentősen. A nagy zsákmányt (halak, békák) egyben fogyasztó, éppen ezért táplálkozáskor jelentősen megvastagodó nyakú gémeknél, gólyáknál, kócsagoknál, kormoránoknál, kígyónyakú madaraknál éppen ezért nem alkalmazható ez az eszköz, mert akadályozná a nyelést.