Dr. Fellegi Tamás és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a 213 új, a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában végzett vasúti tisztet.

A Magyar Államvasutak és a MÁV Csoport 2011. július 8-án, a 61. Vasutasnap keretében 213 tisztet avatott a Vasúttörténeti Parkban.

A nagy hagyományokkal rendelkező ünnep a vasutasok körében a legjelentősebb események egyike, hiszen a szakmai elismerések mellett kifejezi az egész vasutas társadalom összetartását, illetve lojalitását cége és munkája iránt. Idén 213 vasúti tiszt végzett a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában, közülük öten kitűnő eredménnyel.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a tisztavatás alkalmával elmondta: „Végre kell hajtanunk az ország átszervezését. A Széll Kálmán Terv átfogó terv, elemei egymásba kapcsolódnak az adórendszertől a nyugdíjreformig. Fajsúlyos elemként jeleníti meg a közösségi közlekedés teljes megújítását, amelynek értelemszerű kiindulópontja a MÁV adósságrendezése.” A miniszter kifejtette továbbá, hogy a kormány vállalja az elmúlt években felhalmozódott, a MÁV-ot gúzsba kötő adósság rendezését. A törlesztési és kamatterhek mérséklése nyithat teret a tarifa és kedvezményrendszer versenyképessé tételéhez.

(Forrás: MÁV Zrt.)

„Megerősítjük a vasút önállóságát a gazdálkodásban, a szolgáltatás tartalmának meghatározásában, a menetrend összehangolásában és összeállításában.”

A miniszter felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy mindez nem mehet végbe valamennyi érintett közös, a nemzeti vasúttársaság és a vasutas életpálya jövőjét szolgáló munkája nélkül.

„Baross Gábor szavait idézem: „Minden állampolgár annyit ér, amennyit a köz javára tesz.” Én egy kicsit továbbfűzném a gondolatot, minden vasutas annyit ér, amennyit a vasút javára tesz. A vasútért, amely minden átmeneti nehézség, probléma ellenére is a közös ügyünk”– mondta a tisztavatáson Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A Vasutasnapon hagyomány az is, hogy a legkiválóbb munkatársak ünnepélyes keretek között vehetik át kitüntetésüket. A MÁV Csoport vezetése e kitüntetések átadásával ismeri el azokat a teljesítményeket, erőfeszítéseket, amelyeket a vasutas kollégák életpályájuk során hivatásukért és társaságukért tettek. Ezúttal 324 vasutas vehetett át munkája eredményeként jutalmat.

„Innen az emelvényről szeretném megköszönni valamennyi kollégámnak azt a fáradhatatlan munkát, melyet napról-napra, sokszor emberpróbáló körülmények között végez, annak érdekében, hogy a vasút működjön, hogy az utasokkal teli vonatok eljussanak célállomásukra” – mondta a kitüntetési ceremónia végeztével a több, mint 37 ezer magyar vasutasnak szóló ünnepi üzenetében Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója.