Hende Csaba azt mondta, Katyn a múlt. Lengyelország és Magyarország, Közép-Európa közös múltja. Múlt, amit egy nagyhatalmi játszma idézett elő: Hitler és Sztálin, Molotov és Ribbentrop paktuma. „Zsarnokoké”, akik életüket határok tologatásával, háborúk kirobbantásával, a hatalom megszerzésével és a létező legkegyetlenebb diktatúrák kiépítésével töltötték. Zsarnokoké, akik végigtapostak Közép-Európán, emberek életén, jogain és szabadságán – mondta a tárcavezető.

Kiemelte, a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy nem lehet szabad Magyarország, ha nem szabad Lengyelország. Nem lehet szabad sem Lengyelország, sem Magyarország, ha nem szabad Közép-Európa. Nem lehet boldog Közép-Európa, ha a szomszédban egy nagyhatalmi játszma nyomán háború dúl – fogalmazott.

Hende Csaba közölte, napjainkban Közép-Európa felértékelődött, szinte új időszámítás kezdődött. Az orosz-ukrán konfliktusra utalva közölte, katonai szövetségünk, a NATO mindenki, köztük azok számára is, akik a 20. század rettenetes tapasztalatai után is úgy gondolják, hogy a határokat fegyveres úton változtatják meg, világossá teszi, Közép-Európa biztonságos hely. Ebben a küldetésben Magyarország és Lengyelország együtt mozdul Közép-Európával és az egész NATO-val – tette hozzá.

Kitért arra, méltó, egymást tisztelő, egymás jogos érdekeit méltányoló, kölcsönös előnyökön felépülő kapcsolatokra van szükség, amelyek egyként szolgálják minden nemzet szabadságának ügyét és a térségben élő minden ember életét.

„Az, hogy ma itt vagyunk és közösen emlékezünk, azt mutatja, ma is barátok vagyunk” – fogalmazott a magyar honvédelmi miniszter.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet azt mondta, szeptember 17-e a lengyel történelem tragikus évfordulója. „Nem feledjük, hogy már a szovjet agresszió másnapján megnyíltak a magyar határok lengyel menekültek tízezrei előtt” – fogalmazott.

A Lengyelország ellen 1939. szeptember 17-én indított szovjet agresszió máig hatóan nyomta rá bélyegét a lengyelek gondolkodására. Meghatározza a jó szomszédi viszonyról alkotott nézeteiket, s azt, ahogy európai uniós és NATO -tagságukat értékelik – hangsúlyozta Roman Kowalski.

Hozzátette, a II. világháború eseményei nagy erővel hívják fel a figyelmet arra, hová vezet a politikai fanatizmus, az elnyomó rendszerek működésébe való beleegyezés, az ideológiák és érdekek szolgálatában álló diktatúra, a xenofóbia, gyűlölet és nacionalizmus.

A lengyel nagykövet – utalva az ukrajnai helyzetre – riasztó párhuzamnak nevezte a közvetlen közelünk zajló eseményeket. Roman Kowalski kiemelte, az emlékezés és az emlékeztetés kötelességünk. Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy ilyesmi soha ne történjen meg ismét.

A katyni mártírok III. kerületi emlékművénél lengyel és magyar katonai tiszteletadás mellett tartottak koszorúzást. Az ünnepségen részt vett mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, III. kerületi képviselő, Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Jan Kurdzialek ezredes, a Lengyel Köztársaság katonai és légügyi attaséja, valamint Piros Ottó, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.

(MTI)

A Demokratában idén januárban megjelent interjú a lengyel nagykövettel, Roman Kowalskival:

http://demokrata.hu/ujsagcikk/ertjuk_egymast/