A 2014-2020-as uniós ciklusban mintegy 760 kilométernyi kerékpározással összefüggő fejlesztés lesz – mondta  Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár az idei Balatonkör rendezvényén szombaton a kormány.hu tudósítása szerint.A fejlesztések része az EuroVelo 6 kerékpárút Rajka-Budapest szakasza, a Budapest-Balaton kerékpárút és a Balatoni Bringakör megújítása – fejtette ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy a kerékpáros fejlesztések növelik a gazdasági potenciált, a cél egy jól járható kerékpáros útvonal hálózat létrehozása, melyre a térségi és helyi kerékpárutakat, kerékpáros útvonalakat, kerékpáros turizmus fejlesztését szolgáló vállalkozásokat lehet építeni.

A XVI. Balatonkör szombaton hajnalban startolt el Zamárdiból. Az idén rekordszámú, közel kétezer kerékpáros, négy különböző hosszúságú távon teljesítette a túrát, a legelhivatottabbak 206 kilométer megtételével megkerülték a magyar tengert.

Tegnap több tízezer kerékpáros részvételével elindult az I Bike Budapest kerékpáros felvonulás is a fővárosban, a Bakáts térről.

A demonstráció útvonala érintette a pesti alsó rakpartokat, a Dráva utcát, a Dózsa György utat, a Damjanich utcát, a Rottenbiller utcát, a Rákóczi utat, a Kossuth Lajos utcát, az Erzsébet hidat, az Attila utat. A felvonulók áthaladnak az Alagúton, a Lánchídon, a Széchényi téren, a Kossuth tér környékén és a Margit hídon.

A Magyar Kerékpáros Klub közlése szerint, az I Bike Budapest felvonulás célja, annak előmozdítása, hogy Budapest végleg biciklis várossá váljon. Ugyanakkor fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy miközben az elmúlt két évtizedben tizenegyszeresére nőtt a kerékpárosok száma a fővárosban, a közlekedésüket segítő infrastrukturális fejlesztések nem állnak ezzel arányban.

A „bringás felvonulás” résztvevőit levélben üdvözölte Gajus Scheltema a Holland Királyság budapesti nagykövete, aki „a régió bringás fővárosának” nevezte Budapestet.

A diplomata szerint Budapest egy vidám, élettel teli nagyváros, ahol a kerékpáros kultúra töretlenül fejlődik. Hangsúlyozta, hogy a kerékpár a közlekedés olcsó, egészséges és környezetbarát formája, népszerűsítésében pedig kiemelt szerepe van a Magyar Kerékpárosklubnak, amely számtalan kampányt szervez.

A többi között, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb „Bringázz munkába” programját – közölte a nagykövet.

MTI