A Friends Club Hungary csapata
Hirdetés

– A koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje – így Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki segélyszervezeteknek mondott köszönetet egy sajtótájékoztatón. De szemlátomást ezt mondani sem kell a magyaroknak, a rég nem tapasztalt bajban példátlan összefogás szökkent szárba szerte az országban. A járvány által teremtett új világ hősei egyértelműen az orvosok, az ápolók, az egészségügyi dolgozók. Heroikus küzdelmüket a lakosság is értékeli, sokan nem érik be annyival, hogy esténként megtapsolják őket – egyre-másra érkeznek nekik szóló a jótékony felajánlások. Keve Márton séf, aki az elmúlt években végigjárta a világ legjobb éttermeit, és Jókuti András, a Világevő gasztrobloggere elindították az Etesdadokit! Facebook-csoportot. „A csoport célja, hogy az egészségügyben dolgozóknak segítsünk, akik most fokozott veszélynek és terhelésnek vannak kitéve – orvosoknak, ápolóknak, idősek gondozóinak stb. Pár hét múlva több ezer beteget ápolni megterhelő lesz, az egészségügyben dolgozóknak vitaminokban gazdag étrendre lesz szükségük” – írják. A program egyre népszerűbb, számos budapesti étterem és pékség csatlakozott, miközben több étterem és kifőzde önállóan is próbál segíteni. A Fény utcai piac lángossütői például napi ötven lángost készítenek a Szent László-kórház munkatársainak. „Taxisként szeretném felajánlani a szolgálataimat a kemény munkát végző orvosoknak és ápolóknak, hogy a munkába eljussanak vagy onnan haza tudjanak menni. Budapest területén belül ingyen és bérmentve!” – ajánlott fel ingyenfuvart a Facebookon egy sofőr. A visegrádi Royal Club Hotel pedig 111 wellnesshétvégét ad közel tízmillió forint értékben azoknak az elhivatott orvostanhallgatóknak, akik bekapcsolódnak a koronavírus elleni küzdelembe. Szerveződnek az airbnb-sek is, egy csoportjuk a leálló turizmus miatt üresen maradt lakásaikat olyan egészségügyi dolgozóknak ajánlja fel, akik kórházban dolgoznak és közvetlenül érintkeznek a betegekkel, hogy az orvosoknak, nővéreknek és kollégáiknak – mint írják – ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt, és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől.

Veszélyben az albérlet és a munkahely

A járvány egyik legpusztítóbb mellékhatása, hogy az emberek tömegesen veszítik el a munkahelyüket. Rajtuk próbál segíteni a Friends Club Hungary csapata, akik létrehoztak egy B terv nevű kezdeményezést. – Rendezvényszervező cég vagyunk, mondanom sem kell, hogy mi is azok közé tartozunk, akiknek teljesen le kellett állni a koronavírus miatt. Szerencsére nekünk van annyi tartalékunk, hogy őszig együtt tudjuk tartani a kollégákat, de azt láttuk, hogy sokan mindent elvesztettek. Ekkor született meg a B terv gondolata – meséli lapunknak Petke Balázs, a Friends B terv egyik alapítója. – Sok vezetővel beszélgettünk, szinte mindenhol drámai a helyzet, de sikerült olyan területeket is találnunk, ahol ma is munkaerőhiány van, ilyen az agrárszektor és a honvédség. Működési modellünk nagyon egyszerű, hidat képezünk a munkakeresők és a munkaadók között. Kényszermegoldás ez persze, de sokan vannak, akiknek az előttünk álló hónapokban szükségük van egy B tervre – mutat rá Petke Balázs. Hozzáteszi, hatalmas az érdeklődés, már 11 ezren keresnek rajtuk keresztül munkalehetőséget, miközben kétszáz olyan cég is megtalálta őket, amelyek alkalmazottakat keresnek. #mentsdmegazettermet címmel kezdeményezés indult a veszélyben lévő vendéglátóhelyek megmentésére is. A cél az, hogy aki teheti, vegyen most ajándékutalványokat, így a vendéglátóhelyeknek nem esik ki teljes bevételük, és talpon tudnak maradni. Bajban vannak azok az albérlők is, akik a járvány miatt elestek korábbi bevételeiktől. De a szorult helyzetet látva már hallatják hangjukat olyan ingatlantulajdonosok, akik segíteni akarnak. „Kedves (Lakás)Bérbeadók! Szeretnék előállni egy kezdeményezéssel! A mi garzonunkat egy diák bérli, aki a szülei támogatásából és vendéglátózásból fedezi a lakhatása költségeit. A jelen járványügyi helyzetben a fiúnak mától bizonytalan ideig nem kell bemennie dolgozni. Egyelőre abban maradtunk vele, hogy a bérleti díját a felére csökkentjük, és figyeljük, merre haladnak a dolgok. Ezzel a poszttal arra akarlak felhívni titeket, hogy ti is felezzétek meg a nehéz helyzetbe került bérlőtök bérleti díját, és bátorítsatok erre más ismerős bérbeadókat is!” – ezzel indított mozgalmat egy jószívű tulajdonos.

Mentőövek az elszigeteltségbe

A koronavírus-járvány miatt ahol csak lehet, rohamtempóban vezetik be a távmunkát. Ám ez sem a dolgozóknak, sem a cégeknek nem megy könnyen. Az elsődleges kihívást az üzleti tevékenység akadálytalan folytatása jelenti, és ehhez elengedhetetlen a kollégák távmunkájának megszervezése és támogatása, valamint a velük és a külvilággal való aktív és átlátható kommunikáció. Ebben segít most egy hazai startup, a ChatBoss Team, amely mesterségesintelligencia-alapú chat­botokat (információs eligazító programokat) fejleszt. Kifejezetten a járvány miatt otthoni munkára váltóknak készítették Home Office chatbotjukat, amelyet ingyen használhatnak a cégek. – Ez a helyzet szinte mindenkinek új, nagyon kevesen ismerték eddig az otthoni munkát. Akik világéletükben irodai munkát végeztek, most aggódva hívogatják egymást. A chatbot segítségével információkat tudnak gyorsan eljuttatni egymásnak, ezzel időt spórolnak meg. Kifejezetten krízistámogató programot csináltunk, erre „tanítottuk” a mesterséges intelligenciát – mondja a Demokratának Baltay Kristóf, a ChatBoss Team ügyvezetője. A fejük tetejére álló hétköznapokban sokan szenvednek a bezártságtól, de olyanok is vannak, akik az ő életüket igyekeznek megkönnyíteni. Pszichológusok tartanak ingyenes Skype-tanácsadást, jógaoktatók adnak élő közvetítést napról napra, fitneszedzők költöztetik a webkamera elé edzőtermi óráikat, hogy az otthon maradók is őrizni tudják mentális és fizikai egészségüket. Nagy feladatot jelent a családoknak a digitális oktatásra való átállás is, nekik segít az Amanóba közösség. A digitális távsegítő csoportban informatikai szakemberek, pedagógusok, cégvezetők önkénteskednek, és egyeztetve az Emmi köznevelésért felelős államtitkárságával, támogatják az iskolákat, pedagógusokat és tanulókat – köztük a fogyatékossággal élő, illetve speciális nevelési igényű diákokat is.

Baltay Kristóf, a ChatBoss Team ügyvezetője

Segítenek a rászorulóknak

Mi lesz az állatokkal, ha karanténba, kórházba kerül a gazdi? Kisállatpanziósok hirdettek összefogást, hogy megszervezzék azoknak a házi kedvenceknek az ellátását, akikről gazdájuk nem tud gondoskodni, például kórházi kezelés miatt. „Tavaly ilyenkor évadnyitót hirdettünk, és szavaztattuk az almádi polgárokat, hogy milyen alapanyagokból készítsük el az első hétvége finomságait. Mindenki nagy kedvvel játszott, mi pedig jó bulit csináltunk. Idén nem erre van szükség” – írja a helyi lakosoknak címzett közleményében a Megfőzzük Almádit Egyesület. Most ételosztást terveznek a rászorulóknak. „Ha szükséges lesz, megoldjuk, hogy legyen egy kondér főtt étel, amellyel támogatni tudjuk idős városlakóinkat. A rászorulókat ingyenesen, a többieket menzaáron” – szól a tervük. Mivel a koronavírus leginkább az idősekre jelent halálos veszélyt, ezért most az a legfontosabb, hogy ők otthon maradjanak. Ez hívta életre a Tartsd otthon a nagyit! nevű kezdeményezést, amely arra ösztönöz, hogy mindenki figyeljen oda nagyszülei­re, segítse a környezetében élő időseket. Például váltsák ki helyettük a gyógyszereket, vásároljanak be nekik, menjenek el helyettük a postára, bankba, vigyék el a kutyájukat sétálni, hogy minél kevesebbszer kelljen elhagyniuk otthonukat. Egyúttal arra biztatják az időseket, hogy ha tehetik, valóban maradjanak otthon. Közzétettek például nyugdíjasoknak szánt kreatív időbeosztást, és szerveztek országos karantén-kenyérsütőversenyt is. Az Otthon sem vagy egyedül nevű Facebook-csoport leginkább azoknak az időseknek szól, akik most magányosak a négy fal között. Önkénteseik beszélgetéssel, felolvasással segítenek. Szinte minden településen alakultak csoportok, közösségek, amelyek tagjai vállalják, hogy segítenek a bevásárlásban az egyedül maradtaknak. Délegyházán például a református gyülekezeten belül jött létre a Fogadj örökbe egy nagymamát program, amelynek célja, hogy összekösse a rászorulókat az önkéntesekkel. – Amikor elkezdtek érkezni az első hírek a járványról, leültünk ötletelni, hogyan tudnánk szolgálni ebben a helyzetben, így született meg ez a program. Jelentkezőkben nem volt hiány, már az első nap szinte minden fiatal szólt, hogy örömmel segít – mondta Sáska Attila, a gyülekezet lelkipásztora.