Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A Balaton és az északi széltől védett Kisörsi-hegy napsütötte déli lejtője nemcsak kiegyenlített hőmérsékletet, hanem szubmediterrán jellegű klímát biztosított annak az „Öreg Arborétumnak”, amelyet Dr. Folly Gyula pécsi orvos 1905-ben elképzelt. Merthogy nem akármilyen kertről álmodott: olyan fa-ritkaságokat, köztük mediterrán fenyőkülönlegességeket, így többek között szír borókát, japán- és óriásmagvú tiszafát, sárgafenyőt, illetve valódi ciprust tervezett ide, amelyekről akkor senki nem hitte, hogy elviselik a hazai éghajlatot.

 – A mintegy száz fa nagy részét a mai napig működő, neves nyugat-európai faiskoláktól szerezte be, akik előnevelve, vesszőkosarakban szállították le azokat dédapámhoz, aki kézi erővel hatvan-nyolcvan köbméter követ termelt ki, hogy ültetőgödröket alakítson ki a számukra. A növényeket persze kezdetben öntözni is kellett, így az ehhez szükséges vizet szamárháton hordatta fel a Balatonból. Jóllehet a család és a tágabb környezete is folyamatosan azt sugallta, hogy épeszű ember nem ilyen értelmetlen időtöltést talál magának, a fenyők nem fogják bírni, vagy a hideg tél, vagy az aszályos nyár pusztítja majd ki őket. A kételkedőknek azonban nem lett igazuk. Több fenyőnk ma Kelet-Közép-Európa legidősebb példánya, a habos, tömött lombú szír borókánk pedig a szakértők szerint Európa legszebbje – büszkélkedik Folly Réka, a badacsonyörsi Folly Arborétum tulajdonosa, aki budapesti fogorvosi állását hátrahagyva 2010-ben a családjával hazaköltözött, és  átvette a birtok, vagyis az arborétum irányítását. 

Fejlesztések a Follyban
A Folly Arborétum 2010 óta folyamatos fejlesztések helyszíne is. 2014-ben új támfalat, játszóteret és kilátót építettek a kertbe, 2018-ban felújították a család egykori lakóházát, ami most látogatóközpont és étterem is egyben. De elkészült és kibővült a grillterasz, idén nyáron pedig átadták a Panoráma terasz–kávézót és megnyitott a Folly saját cukrászműhelye is. A Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretén belül a következő egy évben további új turisztikai szolgáltatások, attrakcióelemek is várhatók: az egykori pincében interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik, de tervezik az ösvények burkolatainak felújítását, a kertbe új bútorok, így ülőpadok, függőágyak kihelyezését, tematikus és babakocsival bejárható sétautak kialakítását, de lesz elektromos kerékpártöltő és autótöltő is. A fejlesztések a tervek szerint 2022. április 30-ra, csaknem félmilliárd forintból készülnek el.

Réka szerint az arborétum megszületése és fejlődése a családi összefogás igazi sikertörténete. Folly Gyula álmát ugyanis a család újabb generációi dédelgették tovább, dacolva a trianoni országcsonkítást követő gazdasági nehézségekkel, a kommunizmus álarca mögé bújtatott jogtalanságokkal, az államosítással, majd a rendszerváltás utáni privatizációval. 1991 után visszavásárolták, majd újra egyesítették a földeket, így ma a talán ez az egyetlen olyan arborétum a Kárpát-medencében, amelyet – 116 évvel az alapítás után is – az alapító család művel és fejleszt tovább. 

Az induláskor alig fél hektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle várja a látogatókat. A kerti sétaút érdekessége, hogy az nemcsak a telepített növények között, de a természetes erdőn is átvezet, a dombra felérve pedig csodás panoráma tárul a látogatók szeme elé: szemben a Balaton, nyugatra a tanúhegyek, a túlparton Fonyód, a szomszédban Badacsony és a völgyben megbújó ábrahámhegyi kis kápolna. 

Korábban írtuk

A Folly egész évben nyitva tart, a különleges növények pedig minden évszakban más és más arcukat mutatják, így mindig találunk valami újdonságot, érdekességet. A jóleső séta után pedig a grillteraszon, az étteremben vagy a nyáron átadott Panoráma teraszon kóstolhatjuk meg a helyben készített kulináris ínyencségeket, süteményeket, ezekhez pedig a Folly szörpöket, teákat és borokat.

– A 160 éves régi épület alatti pincét kinőttük, így szükségessé vált egy sokkal nagyobb léptékű, korszerű pince létrehozása. A közelmúltban elkészült a Panoráma terasznak és az irodánknak is helyet adó új épületünk, mely alatt egy mintegy 200 négyzetméteres pincét alakítottunk ki, ahol évente jelenleg 45 ezer palack bor készül, de a kapacitás ennek akár a duplája is lehet – mondja Réka férje, Werner Péter, a Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosa. 

A szőlőtermesztés jelenleg az arborétumhoz közel, mintegy 7 hektáron folyik, a vezető szőlőfajták tradicionálisan a szürkebarát, az ottonel muskotály, a kéknyelű, a rajnai rizling, a budai zöld és az olaszrizling, de néhány évvel ezelőtt kékszőlővel is elkezdtek foglalkozni. 

– Egy pályázatnak köszönhetően sikerült lecserélnünk a pince régi tartályait – vezet körbe a pincében Nagy Leopold, a Folly borásza, aki 2019-es rajnai rizlingjével idén elnyerte az MTA Bora 2021 díjat. –   Kilencven százalékban reduktív borokat készítünk, a maradék tíz százalékot pedig a fahordós tételek teszik ki. Az idei szőlőtermés nagyon jó minőségű volt, jóllehet a mennyisége eközben mintegy 30 százalékkal kevesebb lett a tavalyi évhez képest. 

A pincében palackozott Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel borok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyével is rendelkeznek. De hasonló minőséget képviselnek a kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült kézműves szörpök és a Folly Teák is. 

Ősz a Follyban
Őszi tematikájú fotópályázatot hirdet a Folly Arborétum, ahol ennek az évszaknak is különleges hangulata van, hiszen a természet ezernyi színben pompázik. A pályázaton mindenki részt vehet, aki ellátogat az arborétumba, és az itt tett séta során készült, őszi hangulatú képet tölt fel a saját Instagram-oldalára, a #follybanjartazosz hashtaget használva.
A fotópályázat nyertese 50 ezer forintot kap, a második helyezett 15 ezer forint értékű Folly-ajándékutalvánnyal és egy Folly-ajándékcsomaggal, míg a harmadik helyezett szintén egy Folly -ajándékcsomaggal lesz gazdagabb. A játékban a november 30-ig feltöltött fotók vesznek részt, a nyerteseket december elején választja ki a zsűri.