Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Archív
Gyurcsány Ferenc, DK elnöke a színházak finanszírozásáról szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én
Hirdetés

A baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett április 3-án. Az alternatíva, amit a baloldal kínál Magyarországnak, negyedszer sem kellett a magyaroknak – jelentette ki Kiszelly Zoltán.

A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója arról beszélt, a választásnak a Fideszen túl a baloldalon Gyurcsány Ferenc a győztese, bár nem úgy, ahogyan akarta. „A vártnál kevesebb mandátuma van a DK-nak, de az egész ellenzéknek és a baloldalnak is a legerősebb pártja, aminek Gyurcsány Ferenc az elnöke” – szögezte le.

Gyurcsány Ferenc mindig is a mandátumokra gyúrt

Megjegyezte, Gyurcsány Ferenc mindig is a mandátumokra gyúrt, és úgy tűnik, hogy sikerült ebben az elsőbbséget megszereznie. Szövetségben a Jakab Péter-féle Jobbikkal a Jobbik és a DK együtt még mindig az ellenzéki mandátumok harmadát adja.

Több baloldali képviselő nem veszi át a mandátumát, Jakab Péter így a baloldali országos lista első helyére kúszott fel. Kiszelly Zoltán úgy értékelt, a bukott politikusok nem akarják otthagyni a politikát, és azok a pártok, amelyek most bejutottak, pártként is szeretnének működni, nem akarnak megszűnni.

Ez különösen érvényes az LMP-re, az MSZP-re, a Párbeszédre, amelyek valójában, ha önállóan indultak volna a választáson, nem biztos, hogy bejutottak volna. Ezt az olvadást ők is látják, lecsökkent a baloldali pártok frakcióinak létszáma – vélekedett a politológus.

„Nyilvánvalóan ezek a politikusok a politikából akarnak megélni, és a pártjaikat tovább akarják működtetni, ehhez viszont az Országgyűlést kell használniuk. Próbálják a gyászmunkát elvégezni, próbálják a szavazóiknak különböző módon eladni az új korszakot. Most lezárult a kampány és a választás időszaka, most jön a parlamenti politizálás szakasza” – fejtette ki Kiszelly Zoltán.

Végül ugyanúgy felveszik a fizetésüket

A politológus arról is beszélt, Fekete-Győr András próbál különbözni a többiektől, de Hadházy Ákossal együtt, ha nem is lesznek ott az alakuló ülésen, le fogják tenni az esküt, és nyilván felveszik a mandátumukat.

„Ez a bojkottvita mindig lejátszódik, nyilván mindig támasztanak valamilyen feltételt, és most is ezt látjuk, de végül ugyanúgy felveszik a mandátumukat és a fizetésüket” – hangsúlyozta.

A teljes interjút az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk