A Magyar Nemzet írásából kiderül, Karácsony Gergely levélben üzent a vizsgálóbizottság elnökének, hogy egyéb elfoglaltságai miatt nem tud részt venni az ülésen, ám a következő alkalommal már számíthatnak a jelenlétére. Tarlós István pedig levelében kifejtette:

Hirdetés

amit most a Karácsony-kompánia tesz, az egy elkeseredett kísérlet arra, hogy átformálják a történteket.

„Szélhámos húzás volt, hogy egy olyan vizsgálóbizottságot állítottak fel, ahol a főpolgármester emberei vannak többségben” – tette hozzá.

Mint arra Tarlós István levele felhívta a figyelmet, a vizsgálóbizottság keze meg van kötve, és csak egyes ügyekben folytathatják munkájukat.

A fő kérdés az, hogy miként működik ez az ingatlanértékesítési rendszer és egyáltalán maga a városháza” – fogalmazott a volt főpolgármester, akivel egyébként a Demokrata január 5-i számában interjút is olvashatnak.

Korábban írtuk

„Bajnai Gordon ugyancsak levélben nyilvánult meg a Városháza eladásának az ügyében, amit még december 30-án a Facebook-oldalán tett közzé. A korábbi miniszterelnök úgy véli, hogy egy kreált ügyről van szó, és szerinte illegális módszerekkel készülhettek a korábban nyilvánosságra került hangfelvételek. Emellett azt is kifejtette Bajnai, hogy nincs tudomása semmilyen közvetítői rendszerről, és a Városháza eladásának az ügyében nem beszélt Barts Balázzsal, továbbá állítása szerint nem ismeri Berki Zsoltot” – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint Tordai Csaba a meghallgatásán elmondta, nem tartozik a Főpolgármesteri Hivatal állományába, Berki Zsoltot pedig nem ismeri. Emellett Tordai arról is beszélt, hogy nem születtek döntések fővárosi ingatlanok eladásáról, Barts Balázs, a BFVK vezérigazgatója csak arról számolt be, hogy mely területek értékesíthetőek.

„Kovács Péter, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke emlékeztetett, hogy akik eddig megjelentek a bizottság előtt, azok nem tagadták, hogy ők hallhatóak a nyilvánosságra került hangfelvételeken, és senki nem állította, hogy azok össze lennének vágva” – olvasható a Magyar Nemzet írásában. „Kiss Ambrus, a fővárosi önkormányzat általános főpolgármester-helyettese elmondta, hogy nem volt szó a Városháza értékesítéséről. Emellett közölte, hogy sem Berki Józsefet, sem pedig Berki Zsoltot nem ismeri, és tudomása szerint nem működik jutalékos ingatlanértékesítési rendszer, valamint elmondta, hogy nem találkozott ingatlanközvetítőkkel. Kiss Ambrus kitért arra is, hogy nem tudja, a személye miért merült fel a Városháza eladásának az ügyében. Továbbá a baloldali politikus úgy véli, hogy a nyilvánosságra került hangfelvételeket összevágták.”

A bizottság felállítását kezdeményező Láng Zsolt a sajtó képviselőinek elmondta, hogy ma nem jutottak előrébb, a baloldal hozzáállásáról pedig sokat elárul, hogy Karácsony Gergely nem tudott jelen lenni az ülésen. A fővárosi Fidesz frakcióvezetője rögzítette, hogy az orosz szál emlegetése az érintettek részéről nevetséges, a baloldal pedig nem akar arról beszélni, ami valóban történt, hanem politikai támadásként fogják fel a történteket.

Mint ismert, november elején robbant ki a Városháza-botrány: ekkor az Index arról írt, hogy a baloldal vezette fővárosi önkormányzat eladná Budapest talán legértékesebb ingatlanját, a műemléki védettségű Városházát. Mindezt Karácsonyék cáfolni próbálták, ám azóta az ügyben számos újabb részlet, így Anonymous segítségével jó néhány, a sajtóhíreket alátámasztó hangfelvétel került nyilvánosságra.

A hanganyagokon szó esik a fővárosban állítólag kialakított jutalékos, vagyis korrupciós rendszerről is. Az álarcos alak karácsony előtt közölte: eljuttatja a hatóságokhoz az ingatlaneladásokról szóló tárgyalások vágatlan felvételét.

Kovács Péter, a Városháza eladását vizsgáló bizottság elnöke a Fidesz Budapest oldalán is beszámolt hétfői ülésről. A videóban azt mondta, kiderült: a főpolgármesteri kabinet nem zárta ki az értékesítés lehetőségét, és Barts J. Balázst megbízták azzal, hogy dolgozzon ki koncepciókat az ingatlan hasznosítására.
– Összedőlni látszik az a koncepció, hogy nem volt eladó a Városháza – fogalmazott Kovács Péter