A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint megdöbbentő és botrányos, hogy a baloldal tovább folytatja küzdelmét a valóság ellen, és továbbra is félrevezeti az embereket.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Dömötör Csaba az MTI-nek arra reagált, hogy Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a nap folyamán – a brüsszeli testület tájékoztatására hivatkozva – azt közölte: az Európai Bizottságnak nincs semmilyen tudomása a magyar kormányzati kampányban szereplő „Soros-tervről”.
    
Ujhelyi írásbeli kérdéssel fordult a bizottsághoz, amelyben tájékoztatást kért a kormány által „közpénzmilliárdokból folytatott kampányban szereplő, állítólagos +Soros-terv+ végrehajtásáról”. A szocialista politikus közlése szerint a levélre Frans Timmermans, a testület első alelnöke válaszolt, egyértelművé téve, hogy a nemzeti konzultációban hivatkozott tervről „nincs semmilyen tudomásuk”. „Van viszont számos program és európai kezdeményezés, amely a menekültkérdés megoldását segíti elő” – emelte ki közleményében Ujhelyi István.
    
Dömötör Csaba úgy fogalmazott: Ujhelyi István azok után is letagadja a bevándorlást segítő tervek létezését, hogy az Európai Parlament (EP) csütörtökön döntést hozott ezekről. Ugyanis arról döntöttek Strasbourgban, hogy „létre kell hozni egy kötelező, állandó eljárást a bevándorlók szétosztására, felső létszámkorlát nélkül”. A betelepítéseket azokban az országokban kezdenék, amelyek – szerintük – még nem fogadtak be elég bevándorlót – tette hozzá.
    
Jelezte: Ujhelyi István szavai különösen botrányosak, tudva, hogy csütörtökön magyar baloldali képviselők is támogatták szavazatukkal a betelepítési rendeletet.
    
Az államtitkár kijelentette, a magyar baloldal két dolgot tett egyértelművé, egyrészt „nem tud szabadulni a hazugságpolitikától”, másrészt a magyarok nem számíthatnak az ellenzékre, ha az ország biztonságáról van szó.
    
Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kormány továbbra is minden létező eszközzel küzd a betelepítések ellen. Ezért is biztatja a magyarokat arra, hogy vegyenek részt a konzultációban, ezzel segítsék ezt a küzdelmet.
    
Csütörtökön az EP plenáris ülése jóváhagyta a parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a dublini szabályozás reformtervezetéről októberben elfogadott tárgyalási mandátumot, így ennek alapján kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések, amint a tagállami kormányokat tömörítő tanács is kialakítja az álláspontját.

(MTI)