Szülőföldünk illusztráció, forrás: internet Szlovákia, akarata ellenére, újból téma az Európai Parlamentben. Az európai szocialistákon kívül már az Európai Néppárt és az Európai Demokraták frakciója is foglalkozik velünk. A néppártiakat elsősorban a beneši dekrétumok érinthetetlenségéről hozott nyilatkozat foglalkoztatja. El szeretnék érni a határozat elítélését az Európai Parlamentben.

Az ötletgazda Manfred Weber német EP-képviselő (CSU). „Arra tett javaslatot, hogy ezt a kérdést a polgári jogok bizottságában vitassák meg, de egyelőre nem tudom, hogy miként végződött a koordinátorok ülése az elmúlt hét csütörtökén” – mondta a HN-nek Anna Záborská EP-képviselő a KDH részéről.

A német néppártiak ezirányú harcukat tekintve nincsenek magukra hagyatva, csatlakozni készülnek hozzájuk az MKP-s európai parlamenti képviselők is. „Úgy látom, hogy ezt Szlovákiában nem lehet megoldani, tehát más eszközökhöz kell nyúlni, ami lehet vagy az Európai Parlament vagy az Európa Tanács” – erősítette meg Duka-Zólyomi Árpád MKP-s EP-képviselő.

A német fél részéről ez már a második kísérlet arra, hogy a téma napirendre kerüljön Brüsszelben. A német képviselők titkársága szerint a vitát maguk a szlovák parlamenti képviselők indították el azzal, hogy elfogadták a nyilatkozatot.

Bauer Edit EP-képviselő meggyőződése, hogy a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos kérdéskörnek igenis az Európai Parlament asztalán van a helye. „Ha ebből targédiát szeretnénk csinálni, akkor el kell mondani, hogy a tragédia akkor keletkezett, amikor a Szlovák Nemzeti Tanács elfogadta a határozatot” – nyilatkozta. A többi EP-képviselő, akik a néppártiak frakciójának tagjaiként képviselik Szlovákiát, ellenzik a téma megvitatását az Európai Parlamentben. „Ez a mi belügyünk. Ebben állapodtunk meg a frakció elnökével is” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Záborská, aki szerint kollégáinak kevés információja van arról, hogy tulajdonképpen mi is történik Szlovákiában, tehát a helyzetet ennélfogva nem is tudják kellő objektivitással megítélni.

Egyébként a szlovák EP-képviselők elutasító álláspontját támogatják a cseh EP-képviselők is, akik közül az egyik, Miroslav Ouzký ezzel kapcsolatban elmondta: „ Mi erről a problematikáról már tárgyaltunk, álláspontunk pedig egyértelmű, mégpedig az, hogy ez a téma nem tartozik az Európai Parlamentbe, nem kellene erről tárgyalni, mert ez nem megengedhető.”

A magyar fél ugyanakkor azt állítja, hogy mindössze a második világháborút követő időszakot szeretné tisztázni erkölcsi szempontból. Öllős László politológus elmondása szerint a mai európai elvek kizárják a kollektív bűnösség elve alapján történő büntetést. „A kollektív bűnösség elvének megerősítése azt jelenti, hogy nem megoldjuk a problémát, hanem éppen ellenkezőleg, megerősítjük” – érvel Öllős amellett, hogy miért szükséges ezt a témát az Európai Parlament elé vinni.

(felvidek.ma)