Hiába támadják Magyarországot, a kormány kitart a határok védelme mellett és a betelepítéseket is elutasítja; ha háromszor támadnak meg, akkor kilencszer mondjuk el, ezen a téren sem fogadjuk el, hogy jogköröket vegyenek el a tagállamoktól – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki a bevándorláspolitikában elfoglalt eltérő álláspontot nevezte az utóbbi hetekben Magyarország ellen intézett brüsszeli és nemzetközi támadások legfőbb okának.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Egyértelmű, hogy Magyarországot azért támadják egyre intenzívebben – fogalmazott Dömötör Csaba, hangsúlyozva, hogy a kormány álláspontja e kérdésben egyértelmű: kitart a határok védelme mellett és továbbra is elutasítja a betelepítéseket.
    
Ezen a téren sem fogadjuk el, hogy jogköröket vegyenek el a tagállamoktól – húzta alá az államtitkár, aki a támadások egyik formájaként említette, hogy Magyarországot az uniós támogatások visszanyesésével fenyegetik, ha nem követi a brüsszeli irányvonalat a bevándorláspolitikában.
    
Az uniós források nem valamiféle kegyelemadományok vagy nagylelkűségből fakadó adományok, hanem kompenzáció azért, mert Magyarország megnyitotta a piacait egy olyan időszakban, amikor a magyar vállalkozások nagy versenyhátrányban voltak nyugati társaikhoz képest – fogalmazott Dömötör Csaba.
    
Az államtitkár egy kérésre válaszolva jelezte: lengyel példa alapján a magyar kormány is kimutatást készít arról, hogyan hasznosultak Magyarországon az uniós források, illetve miként áramlottak vissza azok a közösségi kasszába nettó befizető államokba.
    
A politikus kifogásolta az Európai Parlament liberális és szocialista párti képviselőinek Magyarország elleni fellépését, sajnálatát fejezve ki, hogy „ehhez a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció is csatlakozott”.
    
A nemzetközi támadások újabb válfajaként azokat a „szimpla lejárató akciókat” említette, amelyek során „nemzetközi szervezetek úgy támadják a jogi határzár megerősítését, hogy alaptalan rágalmakat terjesztenek Magyarországról”, miközben aktivistáik rendszeresen provokálják a határon szolgáló rendőröket, honvédeket, akik mellett kiáll a kormány.
    
Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kormányzat reméli, hogy az általa kezdeményezett nemzeti konzultáció során „a magyarok megerősítik majd a kormány álláspontját, amelynek lényege, hogy ki kell állnunk Magyarország függetlensége mellett”.
    
Mi egy erős Európát szeretnénk, egy olyan Európát, amely továbbra is épít a tagállamok sokszínűségére, egy olyan Európát, amely képes megvédeni kultúráját és közösségeit, éppen ezért emeljük fel szavunkat minden olyan javaslat, döntés esetében, amelyik ezt veszélyezteti – fogalmazott.

MTI