Fotó: bild.de (képernyőkép)
Hirdetés

Egyre több EU-tagállam lázad fel az ellen a „csigalassúságú” tempó ellen, amellyel az Európai Bizottság a koronavírus elleni oltóanyagokat beszerzi, ezáltal jelentősen lassítva a tagországok oltási programját – írta szerdai számában a Bild német bulvárlap. E lázadás egyik jeleként a lap példaként hozta fel Ausztriát és Dániát, amelyeknek vezetői, Sebastian Kurz kancellár és Mette Frederiksen miniszterelnök csütörtökön látogat Izraelbe, hogy tárgyalásokat folytassanak egy lehetséges együttműködésről a koronavírus elleni oltóanyag közös kutatásáról és gyártásáról.

A Bild emlékeztet: Magyarország külön utakon jár, az EU által engedélyeztetett vakcinák mellett az orosz Szputnyik V-t és a kínai Sinopharmot is alkalmazza, amelyet Orbán Viktor a hétvégén adatott be magának.

„Az EU-nak megvolt és megvan rá az esélye, hogy az európaiakat gyorsan és hatékonyan lássa el oltóanyaggal és megvédje polgárait. Nem élt ezzel a lehetőséggel. Országomnak ott keresek jó oltóanyagot, ahol elérhető az, Kínában vagy Oroszországban is. Nincs keleti vagy nyugati vakcina, csak jó és rossz létezik”

– nyilatkozta a magyar miniszterelnök a lapnak. Orbán Viktor és társai iránt a németországi ellenzék is megértést tanúsít: Katja Suding, a liberális FDP alelnöke szerint érthető, amennyiben egyes országok saját kezükbe veszik az oltóanyag-beszerzést.

A szemle folytatása a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

Korábban írtuk