A testület azt is javasolja, hogy a BKV-nál 2003-ig visszamenőleg tekintsék át a menedzserszerződések alapján kifizetett lelépési pénzeket. A felügyelő bizottság Kocsis István jelenlegi BKV vezérigazgató felelősségét nem állapította meg, a humánpolitikai igazgató esetében ugyanis Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes nem adott hiteles tájékoztatást – közölték a testület mai ülése után.

A nagy összegű kifizetésekkel a felügyelő bizottság is foglalkozott mai ülésén, és megállapította, hogy a jelenlegi vezérigazgató nem hibás. A felügyelő bizottság azt kéri, hogy a BKV vezetése fizettesse vissza a humánpolitikai igazgatóval azt a százmillió forintot, amelyet 2008 tavaszán végkielégítés címén felvett. Azt is kérik, hogy a cégvezetés akár jogi úton szerezzen érvényt felkérésüknek – jelentette be az ülést követően Vitézy Dávid, a testület Fidesz által delegált képviselője. Felkérték a vezérigazgatót, hogy kezdjen tárgyalásokat Szalainé Szilágyi Eleonórával a kifizetett összegek visszafizetésére, és ha ezek a tárgyalások sikertelenek, akkor tegyenek lépéseket a kifizetett összeg jogi úton történő visszaszerzésére.

Vitézy a Krónika kérdésére közölte: arról is döntöttek, hogy hat évre visszamenően átvizsgáltatják azokat a menedzserszerződéseket, amelyek után 30-40 milliós lelépési pénzeket fizettek. Szeptember végéig készül el a lista ezekről. Amennyiben pedig szabálytalanságokat tárnak fel, feljelentést tesznek. A BKV-nál egyébként 2007. január elsejétől a vezetők szerződését többnyire határozott időre kötötték meg. Ugyanebben az évben 282 vezető távozott, összesen 1,2 milliárdos végkielégítéssel. 2008 szeptemberétől, amikor Kocsis István jelenlegi BKV-vezér vette át az irányítást, 326 millióért nyolc vezetőtől váltak meg. Szalainé végkielégítési ügyéről Kocsis István is tudott.

Az fb fideszes tagjának tájékoztatása szerint azonban Kocsis Istvánnak nem százmillió, hanem csak 36 millió forint kifizetéséről volt tudomása. Vitézy Dávid közölte: a felügyelő bizottság épp ezért ebben az ügyben nem állapította meg Kocsis István felelősségét. Balogh Zsolt általános vezérigazgató-helyettes hamis tájékoztatást adott Kocsis István vezérigazgatónak Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésével kapcsolatban. A felügyelő bizottság ezért ma olyan határozatot, amely ez ügyben Kocsis Istvánt elmarasztalná, nem hozott.

Teljes vezérkarcserét akar Demszky a BKV-ban

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén Demszky Gábor bejelentette, hogy teljes tisztújítást kezdeményez a közlekedési társaság igazgatóságában és felügyelő bizottságában, közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs vezetője.

A főpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a betegszabadságon lévő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szóban felajánlotta, hogy átadja a BKV felügyeleti jogát.

Demszky Gábor ebben a kérdésben koalíciós egyeztetést tart szükségesnek. A BKV menedzsmentet érintő döntéseket a vizsgálat lezárulta után kell meghozni.

Keddre ötpárti egyeztetést hívott össze Demszky Gábor főpolgármester a BKV végkielégítések kapcsán. Az egyeztetés célja nem az augusztus végén lezáruló vizsgálat megelőlegezése, hanem új tulajdonosi ellenőrzési és felügyeleti struktúra kialakítása.

A két testület visszahívásának módja és időpontja a keddi ötpárti megbeszélésen dőlhet el. Kocsis István tagja az igazgatóságnak, ezért ez a pozíciója megszűnhet, de a vezérigazgatói posztja megmarad a végkielégítések kapcsán indított vizsgálat augusztus 26-i befejezéséig, közölték a sajtóosztályon.

Mint arról az Index a múlt héten beszámolt, a bejelentésre részben már lehetett számítani, mert a fővárosi önkormányzatnál megunták, hogy állandóan kiborul a szennyeskosár a BKV-nál és véget szeretnének vetni a BKV abszolút felügyeletéért zajló Hagyó-Kocsis hatalmi harcnak.

Azóta a fővárosi MSZP is bejelentette, hogy Kocsis István távozását követelik, ám az ahhoz szükséges voksok még nem voltak meg az SZDSZ vagy akár a Fidesz részéről.

A leváltáshoz jelenleg a gazdasági bizottság döntésére van szükség, ahol az SZDSZ és az MSZP szavazatai elegendőek ehhez. Arról is volt szó, hogy a döntés joga ismét egy szélesebb testület, a fővárosi közgyűlés elé kerül. Ebben az esetben méginkább szükség van az ellenzék szavazataira, hiszen a koalíciónak csak egyfős többsége van.

A szombaton műtött Hagyó Miklós a betegszabadsága alatt nem beszélt Demszky Gábor úrral, reagált a fenti hírre a főpolgármester-helyettes irodája. A közlemény szerint sem egyéb témában, sem pedig a BKV közös felügyeletről szóló, a koalíciós szerződésben foglaltakhoz képesti részleges megváltoztatásáról sem beszéltek.

Amennyiben az SZDSZ koalíciós egyeztetést kezdeményez a BKV közös felügyeletének részleges megváltoztatásáról, úgy az egyeztetés eredményét Hagyó Miklós veszi, áll a közleményben.

Mint arról a stop.hu beszámolt, Hagyó csütörtök este a Szigeten mulatott, majd hazafelé rosszul lépett, és óriásit esett. Ennek következtében bokaszalag-szakadást szenvedett.

(MR, Index)