Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Döbbenetes: 13 tény helyett legkevesebb 21 valótlan állítást tett közzé 2019. május 10-én a külföldről finanszírozott Magyar Helsinki Bizottság a 2019. május 8-án a röszkei tranzitzónában történtekről. Már meg sem kell lepődni az egyes brüsszeli és más politikusok eljárására hajazó sajnálatosan jól ismert sémán: minden eszközzel akadályozni az illegális bevándorlók törvényes kitoloncolását.

A tények a következők:
Az édesanyából, nagykorú fiából, valamint három gyerekkorú testvéréből álló család mintegy 10 éve hagyta el Afganisztánt. Iránból azért kellett távozniuk, mert a családfőt illegális tartózkodás és munkavállalás miatt onnan kitoloncolták. A család nagyobb része Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül 2018. december 10-én érkezett Magyarországra. Bulgáriában menedékkérelmet terjesztettek elő, de nem várták be az ottani hatóság döntését. Szerbiában 2 évet és 2 hónapot töltöttek, menedékkérelmet nem terjesztettek elő.
A szülőkből és három gyerekből álló másik család esetében a szülők 29 évvel ezelőtt hagyták el Afganisztánt. Iránban, Törökországban, Görögországban, Macedóniában és Szerbiában éltek. Szerbiában 2 évet és 3 hónapot töltöttek el, menedékkérelmet nem terjesztettek elő. Magyarországra 2019. január 17-én érkeztek.
A szülőkből és négy gyerekből álló harmadik család esetében az édesapát két alkalommal is kitoloncolták Iránból, ahol 27 éven át éltek. Az Irán, Törökország, Görögország, Macedónia és Szerbia útvonalon 2019. január 9-én érkeztek Magyarországra. Szerbiában 2 évet és 3 hónapot töltöttek, menedékkérelmet nem terjesztettek elő.
Az első család Magyarországra betegen érkező 17 éves gyermekét Magyarországon gyógyították meg, 2019. január 7-ei műtétjét követően kezelőorvosai 2019. február 6-án tünet- és panaszmentesen bocsátották vissza a röszkei tranzitzónába, rendszeres orvosi kontroll alatt állt.
Egyik családban sincs veszélyeztetett terhes nő, egy 38 éves asszony várandós, rendszeres terhes gondozása magyar egészségügyi intézményben történt.
Mindhárom család menedékkérelmét a magyar hatóság érdemben, minden részletre kiterjedően vizsgálta. Ügyeikben minden esetben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hagyta jóvá a hatóság – kitoloncolásukat is magában foglaló – döntését 2019. február 29-én, 2019. március 7-én, illetve 2019. március 8-án.
Mindhárom család ellátása a hatályos magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően történt a tranzitzónában.
A családok jogi képviselője előtt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése ismert volt, a kitoloncolás időpontjáról a jogi képviselő a jogszabályoknak megfelelően értesítést kapott.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága nem tiltotta meg egy család kitoloncolását, annak felfüggesztését kérte, a kérésnek Magyarország eleget tett.
Két család önként hagyta el a tranzitzónát – erről minden tagjuk írásban nyilatkozott -, hatósági közreműködés nem történt.
Az érintett családok a röszkei tranzitzónában nem a szabad ég alatt éltek.

Kiadó: Belügyminisztérium