Hirdetés

Lánczi Tamás az olajembargó kérdésével indította a beszélgetést. Az Európai Unió azzal fenyegetőzik, hogy nem akar több orosz energiahordozót venni, de most, hogy az oroszok leválasztották Bulgáriát és Lengyelországot a gázszállításról, akkor azt szerződésszegésnek nevezik.

Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágvezetője úgy látja, az Európai Unió helyzete egyre inkább romlik, míg Oroszországé nem. A szankciós politika kudarcot vallott, ezt bizonyítja, hogy

Oroszország április végéig az olaj- és gázszállításból akkora bevételt szerzett, mint tavaly egész év alatt.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország pozíciójának javulása mellett Európában egyre komolyabb kihívásokkal kell szembesülnie az iparnak és néhol az embereknek is.

Lánczi Tamás felvetette, hogy a jóslatokkal ellentétben a rubel erősödik, és a szankciók által nem az Oroszország, hanem Európa gyengül.

Korábban írtuk

Bayer Zsolt publicista a Monty Phytonhoz hasonlította a helyzetet, annyira abszurdnak tartja azt. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna már naponta követeli a teljes embargót, eközben az Ukrajnán áthaladó vezetékek tranzitdíját zsebre teszik.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint is abszurd az, ami most zajlik.

Amit most az unió elvár Magyarországtól, az öngyilkosságot jelent.

– mondta. Ugyanakkor hangsúlyozta: Oroszország valóban megtámadta Ukrajnát, és szerinte más eszköz nincs a szankciókon kívül, hiszen egy atomhatalommal senki nem akar háborúzni.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, a műsor felvételét pedig a fenti videón nézhetik meg.