Hirdetés

Hétfő este Magyarországra látogatott Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt a Karmelita kolostorban, munkavacsora keretében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában azt közölte, a következő brüsszeli szankciós csomag volt a témája Ursula von der Leyen és Orbán viktor találkozójának.

Amennyiben hatályba lépne, a brüsszeli szankciós csomag hatalmas problémákat okozna Magyarországnak, hiszen hazánk energiaellátása eddig biztos lábakon áll – mondta a tárcavezető.

Ugyanakkor ennek a szankciós csomagnak az elfogadása lerombolná az energiabiztonságunkat, hiszen ennek hatálybalépése esetén lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges mennyiségű kőolajat

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A megbeszélésen részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot érő hatásokról – közölte.

– Részletesen tájékoztattuk az Európai Bizottság elnökét azokról a problémákról, amelyeket ez a szankciós csomag okozna Magyarországnak, kértük, hogy ezeket a problémákat fontolják meg. Mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig természetesen Magyarország ezt a szankciós csomagot támogatni nem tudja – szögezte le a miniszter.

Ebben a formájában – megoldási javaslatok nélkül – ez a szankciós csomag egy magyar gazdaságra ledobott atombombával ér fel

– jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter arról is beszámolt, némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével folytatott tanácskozáson. Hozzátette: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.

– Azt nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – zárta videós bejelentkezését Szijjártó Péter.

Korábban írtuk