A magyar kormány politikáját és egyebek mellett az MCC-is támadta egy „A Demokrácia és az akadémiai szabadság elleni támadás Orbán Viktor Magyarországán” elnevezésű videokonferencián Fodor Éva, a CEU gender tanulmányok professzora.

Hirdetés

Fodor a magyarországi egyetemi autonómia kapcsán ment neki a Mathias Corvinus Collegiumnak, és miközben az egyetemi szabadságról beszél, illetve elismerően szól arról, hogy több egyetem ellenáll a kormányzat törekvéseinek, az MCC-tmint a kormány által irányított és felügyelt think-tanket emlegeti. 

Szerinte az intézményben is nyilvánvaló az irányítottság, a kontroll, nincs helye a szabad gondolkodásnak, ehelyett a kormány által képviselt ideológiát közvetítik a hallgatók felé. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója a lapnak reagálva kifejtette, mindez alaptalan és nevetséges, ráadásul éppen a CEU gender tanszékének professzorától egészen különös.

Újra támadásban a CEU gender tanszéke, pedig szerinte is sikeres nemzetközi téren az MCC

De olyan dolgokat is állít Fodor, hogy magyar GDP 1 százalékát teszi ki az intézményre fordított pénz. Az MCC-ben egy belépő vizsga van, ahol a jelentkezőknek be kell számolniuk a motivációjukról. A CEU-s professzor ugyanakkor azt elismerte, hogy az MCC jelentős nemzetközi sikereket ért el.

Korábban írtuk

Azt viszont felrója még az MCC-nek, hogy a vendégelőadók közül mindössze egy a nő. 

Fodor a CEU honlapja szerint élénk amerikai kapcsolatokkal is rendelkezik, a gender studies területén belül kiemelten foglalkoztatja a nemek között a munkaerőpiacon megjelenő különbség, tagja a CEU Senior Leadership Team nevű munkacsoportjának. 

A Soros György által alapított és anyagi támogatását élvező egyetem munkatársa friss publikációiban is a magyar többségi álláspontot támadja.

A további részletekről IDE kattintva a Mandineren olvashat.