A civil törvény módosítása ellen demonstrálnak a budapesti Hősök terén szerda délután. A Civilizáció elnevezésű csoport azért hirdette meg rendezvényét, mert megbélyegzőnek tartja a kormány módosító javaslatát, mely szerintük tovább nehezítené a hazai civil szektor működését.

Fotó: MTI/Marjai János

Álláspontjuk szerint azzal, hogy a törvény regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, melyek évi 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről, a tudás és a gondolat szabadságát támadják.

A rendezvényen többen is a „civilek vagyunk, magyarok vagyunk, szabadok vagyunk” feliratú táblával, magyar és európai uniós zászlókkal jelentek meg, több demonstráló „a CEU mellett állok” feliratú kitűzőt viselt.

A Hősök terén megjelentek egy több méter betűmagasságú „CIVIL” feliratot állt körbe szív formában. A szív-formát körülálló demonstrálók megtöltötték a Hősök terét, illetve a Dózsa György út és az Andrássy út kereszteződését.

A szervezők a helyszínen arról tájékoztattak, hogy a szív azt jelképezni, hogy a társadalom körülöleli a civil szervezeteket.

A demonstrációhoz – a szervezők tájékoztatása szerint – több tucat civil szervezet jelezte csatlakozását, köztük az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Háttér Társaság, a Humán Platform, a Krétakör Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, a  Mérték Médiaelemző Műhely, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Oktatói Hálózat, az Ökotárs Alapítvány, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Roma Parlament, a Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride, a Tanítanék Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország Alapítvány és a Védegylet.

Az MTI fotóját nézegetve észrevehetünk egy ismerős arcot, Szárszó fenegyerekét: Farkasházy Tivadart is.  Ő, akárcsak minden valamire való baloldali ember, láthatóan nagyon aggódik a „civil szervezetekért”. 

MTI, demokrata.hu

Kapcsolódó: „Miénk ez az ország!”, „Brum!”