Fotó: MTI, archív

Három sebből vérzik a miniszterelnök által bejelentett családtámogatási csomag családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos része – hangsúlyozta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fontosnak nevezte, hogy nem csupán kedvezményes hitelekkel, hanem a mostani, minimális helyett érdemi támogatással is segíteni kellene a használt lakást vásárlókat, valamit azt, hogy csak magyar állampolgárok számára legyen elérhető a program, éljenek akár az országban, akár az elszakított területeken.

Harmadik pontként egy „egészséges sávos rendszerben”, az adott terület ingatlanáraival arányban álló értékplafon bevezetését említette, mondván, százmillió forint felett már cinikus dolog volna támogatást nyújtani.

Az európai parlamenti választási felkészülésükre vonatkozó kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel elmondta, az országgyűlési választáshoz hasonlóan „az utolsó pillanatig kicentizi” a Jobbik a listaállítást, de ez nem a párt szombati rendkívüli kongresszusán történik meg.

Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatos kérdésre hangsúlyozta, ő volt talán az első, aki kijelentette, „nincs és nem lesz szivárványkoalíció”, a közös fellépés a „rabszolgatörvény” elleni fellépésre korlátozódik. Megjegyezte: ez változhat, „ha Orbán Viktorék tovább tolják ezt a bizonyos biciklit”. 

A Jakab Péter Jobbik-szóvivő egy most nyilvánosságra került kijelentéséről szólva „karaktergyilkos kampányról” beszélt, amelyben védett objektumokban, titkosszolgálati – esetleg annak tűnő – módszerekkel vagy évekkel korábbi nyilvános eseményeken készült felvételek kerülnek nyilvánosságra.    Hozzátette: megnyert sajtóperek sora bizonyítja azt, hogy ezeket a felvételeket manipulálják.

Z. Kárpát Dániel szerint minden ember és szervezet változik, Jakab Péter 2019-es nyilatkozatait kellene elemezni, nem az évekkel korábbiakat. Szerinte párt- és frakciótársa a felvételen arról beszélt, hogy a magyar társdalom származástól függetlenül elkülöníthető építőkre és rombolókra. Z. Kárpát Dániel hozzátette, előbbieket támogatják, utóbbiakat igyekeznek visszaszorítani. 

Büszkén vállalom, hogy a bajtársam – mondta Jakab Péterről.  Úgy fogalmazott, hogy nem engedhető meg valakinek az életét pokollá tenni, noha velük éppen ezt próbálja tenni „a Habony-média”.

Z. Kárpát Dániel szerint ő is és a Jobbik is „hibák tömkelegét” követte el, de felelőtlenség volna megkérdőjelezni a tevékenységük mögött meghúzódó jó, építő szándékot.