A Demokratikus Koalíció kormányra kerülése után börtönbe záratná a 2008-as sukorói telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Varju László DK-alelnök budapesti sajtótájékoztatóján a Kúria jogerős döntését kommentálva koncepciós perről beszélt, továbbá – kormányváltáskor – szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek.
    
Varju László azt mondta: a Fidesz azért „kreálta” a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő „legfőbb politikai ellenfelét”, Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek „hamis tanúvallomást” a DK elnöke ellen.
    
Ma Magyarországon nem független az igazságszolgáltatás – jelentette ki, hozzátéve, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az OBH elnöke, az ügyben eljáró „fideszes” ügyészek, a csütörtöki ítéletet meghozó bíró és tanácsa addig lesz „szabadlábon, ameddig a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják”.
    
Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán reagált a Kúria Sukoró-ügyben hozott ítéletére. Azt írta, az elítéltek ártatlanok, „a nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök”. „Tisztességes kollégáimat zártátok börtönbe, mert engem nem tudtatok” – értékelt a volt miniszterelnök. 

MTI