A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy fordítson különös figyelmet a határon túli magyarok levélben leadott szavazataira. 
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A DK ügyvezető alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az alapvető személyes adatok birtokában anélkül lehet regisztráltatni bármelyik határon túli magyar választót, hogy ő erről tudomást szerezne. Molnár Csaba hozzátette, hogy a szavazólapokat sem kötelező a választók saját lakcímére kipostázni, mert a regisztráció során bármilyen más címet meg lehet adni, ezért az érintettek később sem tudják meg, hogy ha  visszaéltek a személyes adataikkal.
    
A szabályozás nem zárja ki azt, hogy „a Fidesz határon túli leányvállalataként működő RMDSZ akár így gyárthasson Magyarországra levélszavazatokat” – fogalmazta meg gyanúját a DK kampányfőnöke. 
Az EP-képviselő végül arra kérte a Nemzeti Választási Irodát, hogy hozzák nyilvánosságra, hány lakcímre postáztak tíznél több szavazólapot. Annak ugyanis kicsi az esélye, hogy ugyanabban a lakásban tíznél több szavazó éljen – magyarázta meg kérésüket.

(MTI)