Oláh Lajos (DK) a női kvóta bevezetéséről kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, arról beszélve, hogy nemzetközileg elismert kutatások szerint a konfliktuskezelés és a kockázatvállalás terén eredményesebbek azok a szervezetek, amelyek vezetésében magasabb a nők aránya.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

A számos országban működő női kvótára utalva azt kérdezte, a kormányzat miért veszi semmibe a magyar nőket, akik alacsonyabb fizetésért, kisebb esélyekkel dolgoznak, mint a férfiak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt állította szembe, hogy míg a DK frakciójában lényegében csak férfiak ülnek, a párt egy tavaszi kampányfórumán pedig migránsok által nők ellen elkövetett erőszakon „nevetgéltek”, addig a minisztérium értekezletein az államtitkárok és a szakértők között többségben vannak a nők.

A kormányzati intézkedéseket sorolva kijelentette, az OECD-átlag feletti ütemben válnak a munkaerő-piacon aktívvá a magyar nők, akik közül 2016 óta többen diplomások, mint ahány férfi, a női vezetők arányát tekintve pedig uniós összehasonlításban ötödik helyen áll az ország.

Oláh Lajos a választ nem fogadta el, a képviselők viszont – 112 igen, 15 nem szavazat és 15 tartózkodás mellett – igen.