A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány magyarul nem beszélő ukrán állampolgároknak ad luxusnyugdíjat, hogy szavazataikkal hatalomban tartsa a Fideszt.

Varju László, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselő szombaton, budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: korábban azzal a kérdéssel fordultak a kabinethez, hogy milyen céllal fordítottak 210 millió forint közpénzt kárpátaljai ukrán állampolgárok nyelvoktatására, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig válaszában azt közölte, magyarul nem beszélő határon túli magyaroknak szerveztek tanfolyamokat.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel a válasszal a „nemzetieskedő Fidesz” egyszerre alázta meg a határon túl élő magyarokat és leplezte le, hogy a kormány közpénzból tanít ukrán állampolgárokat a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

„Nyelvében él a nemzet” – fogalmazott Varju László, aki hazaárulónak minősítette a kormány „szavazatimportját”. Megjegyezte, a kormány válasza alapján akár több tízezer olyan ukrán állampolgár is szavazhat a tavaszi választáson, aki soha nem élt vagy fizetett adót Magyarországon.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ugyanitt megerősítette, Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke vagyonnyilatkozat-tételi vizsgálatot kér maga ellen az Országgyűlés mentelmi bizottságától. Közölte, a volt kormányfő a hatályos törvényeknek megfelelően adta be vagyonnyilatkozatát, a vizsgálatra pedig a „Fidesz hecckampánya” miatt van szükség. Gyurcsány Ferenc befektetési számlái kivonatát is elküldte a testületnek – tette hozzá.

A DK szóvivője további kérdésekre reagálva elmondta, tárgyalnak az Együttel a választási együttműködésről, a megbeszélések végkimeneteléről pedig tájékoztatást adnak majd.

MTI