Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív
Hirdetés

Szakács László, a szocialisták baranyai jelöltje a napokban éppen az autópályán tartott Komló felé, amikor Tóth Bertalan pártelnök felhívta, hogy közölje vele: a párt elnöksége úgy döntött, mégsem indítják jelöltként a baloldali előválasztáson. Indokként azt hozták fel – nyilatkozta Szakács korábban –, hogy a helyi DK már bejelentette Szakács támogatását, ebből pedig azt feltételezték, hogy át fog ülni a DK-frakcióba.

Azt is kifogásolta a pártközpont, hogy Szakács Facebook-oldalán kevés volt az MSZP-s hír, és távol tartotta magát a baloldali miniszterelnök-jelöltektől.

Szakács a történteket „23 év után méltatlannak” nevezte, és felfüggesztette párttagságát.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere szerint Szakács előre eltervezte, hogy kilép a szocialista pártból. – Elég valószerűtlen, hogy ha valakivel egy ilyen dolog történik, fél órán belül kész programja van arra, hogy sajtótájékoztatót tartson a DK-val – vélekedett az ATV-ben Horváth. Szakács ugyanis egy DK-s sajtótájékoztatón jelentette be, hogy távozni kényszerül, miután visszavonták jelöltségét Baranya megye 2-es számú választókerületében.

Korábban írtuk

– Semmilyen előzetes tárgyalásom nem volt a DK-val

– reagált Horváth szavaira Szakács László, aki beszámolt róla: Gyurcsány Ferenc őt akkor hívta fel, amikor olvasta a jelöltsége visszavonásáról szóló MSZP-közleményt. A DK elnökével a napokban valóban találkozik, de erre az MSZP róla szóló döntése előtt nem került sor – hangsúlyozta a politikus. Horváth másik felvetésére Szakács úgy reagált: az MSZP róla szóló döntését követően semmilyen sajtótájékoztatót nem tartott se Pécsen, se máshol, nemhogy „DK-s sajtótájékoztatót”. – Minden tiszteletem Zugló polgármesteréé, de valószínűleg rosszul tájékoztatták – értékelte Horváth állításait Szakács László.

Egy napra rá, szombaton Dobrev Klára már azt jelentette be, hogy a DK Szakácsot jelöli. A Facebook-oldalán közzétett közös plakátjuk fölötti szöveg dicséri Szakácsot, aki a parlamentben hivatalosan jelenleg is a szocialista frakció tagja, nemcsak a „szakértelméért, hanem 20 éves közéleti munkája, politikai és szakmai tapasztalatáért” is.

Az MSZP országos elnöksége múlt szerdán nemcsak Szakács előválasztási jelöltségét vonta vissza, hanem egyhangúlag döntött a korábbi pártelnök, Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről is. Az elnökség, mint írták, tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni „új szociáldemokrata politikájukat”, és nem támogatják új szövetségi politikájukat, amely a szociáldemokrata–új baloldali–zöldpártok összefogására épül –, és ezért más politikai közösségben képzelik el a jövőjüket. De egyértelművé teszik – húzza alá a közlemény –, hogy az ilyen döntés „a politikai közösségünk és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják a Magyar Nemzet oldalán.