A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a kormány „szavazatokat akar vásárolni” azzal a 119 milliárd forintnyi támogatással, amelyet tavaly év végén ítéltek meg az egyházaknak.

Fotó: MTI, archív

Niedermüller Péter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy emiatt az ország minden polgára 12 ezer forinttal volt kénytelen támogatni a „kiváltságos egyházakat és felekezeteket”.

Az EP-képviselő feltűnőnek nevezte, hogy a támogatás 72 százalékát reformátusok kapták. El lehet gondolkozni, hogy azért, mert a miniszterelnök maga is reformátusnak vallja magát, de talán sokkal inkább azért, mert a Fidesz elsősorban a Jobbik szavazóiból szeretné bővíteni saját bázisát – fogalmazott. Hozzátette, hogy a református egyház híveinek körében ugyanis „igencsak visszhangra talált a Jobbik eredeti szellemisége”. Arra a kérdésre, hogy ez utóbbi állítására van-e bizonyítéka, ifj. Hegedűs Lorántot és a lelkipásztornak a Jobbik képviselőjeként dolgozó feleségét említette példaként. További kérdésre azt mondta, hogy a Jobbik korábban sok támogatást kapott „helyi református szervezetektől”, és volt, hogy a református egyház akár nyilatkozatban is kiállt a párt „szélsőjobboldali szellemisége” mellett.

Niedermüller Péer arra is külön kitért, hogy a támogatásból az Egységes Magyar Izraelita Hitközség is kapott 450 millió forintot. Így talán „kicsit jobban értjük azt”, hogy a hitközség vezető rabbija, Köves Slomó „miért ajánlgatta szórólapon a választók figyelmébe” a kereszténydemokrata Hollik Istvánt – mondta az alelnök.

MTI