Fotó: MTI/Illyés Tibor
Tóth Endre, a Momentum képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án
Hirdetés

– A Momentum párttagságának nincs politikai realitásérzéke, hiszen a mostani baloldali belső vitákat egy teljesen amatőr és ismeretlen politikussal lefolytatni szinte teljes politikai öngyilkosság – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel.

A fővárosi színtéren a múlt héten a nyilvánosság számára is láthatóvá váló Momentum–DK- összefeszülésről a politikai elemző azt mondta:

Gyurcsány Ferenc még az eddigieknél is könnyebben tudja majd érvényesíteni az érdekeit a Momentummal szemben, amelyet szintén be akar majd darálni az elkövetkezendő hónapokban.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a meglepőnek tűnő elnökválasztási eredményt úgy magyarázza: a Momentum tagsága szemmel láthatóan elszakadt a pártelittől és nem nézik jó szemmel azt, hogy egyre gyengébb teljesítményt mutat a pártvezetés.

A politológus szerint Hajnal Miklós 13 százalékos eredménye is azt jelzi, hogy míg pártvezetés szintjén nincsen következménye annak, hogy diplomát hazudott magának a hegyvidéki politikus, addig a párttagság már nem tűri el az ilyen eseteket.

Emlékezetes, hogy a korábbi tisztújításon is komoly cserélődés ment végbe, meghatározó és országosan ismert politikusokat váltott le az elnökségből a párt tagsága

– idézte fel Deák Dániel.

Hozzátette: Gelencsér Ferenc megválasztása is egy hasonló folyamat eredménye lehet. – Ő volt az egyetlen egy olyan szereplő az elnökjelöltek közül, aki nem vett részt az elmúlt évek kudarcaiban, így tőle azt remélik, hogy új lendületet tud hozni a Momentum számára – vélekedett az elemző.

Deák Dániel beszélt arról is: a hírek szerint Fekete-Győr Andrással jó kapcsolatot ápol Gelencsér, azonban ez nem nagy segítség neki, hiszen a korábbi bukott pártelnök, jelenlegi frakcióvezető szintén nem nagy politikai tehetség, Gyurcsány Ferenc vele szemben is könnyen tudja érvényesíteni akaratát.

A DK vezetőjének vélhetően az MSZP–SZDSZ-koalíció mintájára egy általa irányított DK–Momentum-koalíció lebeg a szeme előtt, amibe az összes többi kis formációt beolvasztanák. Mivel a Momentum új elnökének nincs akkora politikai rutinja és tapasztalata, mint a több évtizede a politikai életben mozgó Gyurcsánynak, szinte semmi esélye sincs, hogy ellenálljon – zárta gondolatait Deák Dániel.

Az új Momentum-elnökről a párthoz közelálló források is megerősítették a Magyar Nemzetnek, hogy egyértelműen Fekete-Győr András frakcióvezető köréhez tartozik. A baloldali előválasztásba belebukott egykori pártelnök egyébként az elsők között üdvözölte Gelencsér megválasztását, és előrevetítette, hogy szerinte nagyon jól fognak együtt dolgozni.

Korábban az előválasztáson Gelencsér mellett kampányolva Fekete-Győr a párt ikonikus alakjának nevezte a politikust, aki egyébként alulmaradt Csárdi Antallal szemben a baloldal háziversenyén.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó források abban is egyetértenek, hogy Gelencsérnek a tárgyalási stílusán még javítania kell, korábban az I. kerület alpolgármestereként nemegyszer fordult elő, hogy agresszív kirohanások tarkították a belső vitákat a momentumos politikus részéről.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk