A Demokratikus Koalíció képviselői nem fogják megszavazni a kormány családvédelmi akciótervét, mert az ellenzéki párt szerint a program nem a magyar családokat, hanem csak azok egy kis részét, elsősorban a vagyonosabbakat támogatja.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a DK saját hét pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be, azt azonban a kormánypártok már a bizottsági szakaszban elutasították.

A politikustól megkérdezték, hogy az ellenzéki pártok egyeztettek-e a családvédelmi akciótervről, amire Gréczy Zsolt azt felelte, hogy minden ellenzéki párt maga dönti el, támogatja-e az indítványt.

Újabb kérdésre azt felelte, hogy fideszes politikusok szájából több olyan mondat is elhangzott, amelyek „finoman szólva is lebegtetik” azt a lehetőséget, hogy a kormány kilépti az országot az EU-ból. Orbán Viktor miniszterelnök ezt eddig még sohasem cáfolta – tette hozzá.

A Jobbik és az LMP megszavazza az akciótervet
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a magyarság legsúlyosabb sorstragédiájának nevezte a népességfogyást, jelezve, akkor is támogatja a csomagot, ha az „fékezett habzású”, hiszen egyes esetekben olyannyira leszűkítik a támogatottak körét, hogy csak pár ezer vagy tízezer család veheti igénybe az adott juttatást.
Szerinte a kedvezményes hitelek mellett a támogatásokat is ki kellene terjeszteni, négy helyett az eredetileg tervezett három gyermek után kellene szja-mentességet adni.
Fontosnak nevezte, hogy jellemzően ne csak a július elseje után születendő gyermekekre járjon támogatás, a nagycsaládosok pedig használt autót is vásárolhassanak.
Az ellenzéki képviselő felháborítónak nevezte, hogy továbbra is összeghatár nélkül vehető igénybe a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint hogy bevándorolt jogállásúak is megkaphatják azt.
Keresztes László Lóránt (LMP) nemzeti tragédiaként beszélt a demográfiai trendekről, akárcsak az elvándorlásról, amelynek megállítására átfogó intézkedéssorozatot, gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett.
Jelezte, az akciótervet akkor is támogatják, ha „nagyon szűkös”, mert jó irányba tett elégtelen lépésnek tartják azt.
A célunk nem lehet kevesebb, minthogy a családpolitika minden családot támogasson, és odáig kell tudnunk eljutni, hogy minden kívánt magyar gyermek megszülethessen – jelentette ki.