Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Az illetéktörvény módosítását, amely ingyenessé teszi a testvérek közötti öröklést és ajándékozást, Novák Katalin és Kósa Lajos, a Fidesz alelnökei nyújtották be.

Fidesz: újabb családbarát lépés

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: 2010 óta mind kevesebb vagyonmozgásra kell illetéket fizetni, ezzel a változtatással pedig illetékmentessé válik a közeli hozzátartozók közötti vagyonmozgás.

Novák Katalin, a Fidesz vezérszónoka a 2010-es családbarát fordulat újabb elemeként beszélt az intézkedésről, hangsúlyozva, annak központi eleme a szabadság, a szabad mozgástér biztosítása, ezért helyes, ha az állam kivonul a hozzátartozók közti vagyonmozgás ezen aspektusából.

Ide sorolta azt is, hogy a testvérek közötti vagyonmozgás illetékmentessé tételével felesleges kiadásoktól kímélik meg az érintetteket.

Korábban írtuk

A Jobbik és az MSZP támogatja

A családok – mint a társadalom és a nemzet alapjai – támogatásának fontosságát emelte ki Gyüre Csaba (Jobbik). Arról beszélt: sértette a társadalom igazságérzetét az örökösödésre fizettetett illeték, ezért üdvözölnek minden könnyítést.

Egy rossz gyakorlat megszüntetéseként beszélt a javaslatról Szakács László (MSZP), mondván, így közvetlenül, nem pedig a szülők közbeiktatásával hajthatóak végre illetékmentesen a családon belüli vagyonmozgások.

DK: támogathatatlan a javaslat

Jelen formájában támogathatatlannak nevezte az előterjesztést Varju László, a DK vezérszónoka, aki egyebek mellett hiányolta az intézkedés hatástanulmányait.

Sürgette, hogy kerüljön értékhatár az előterjesztésbe, amely felett meg kell fizetni a 18 százalékos illetéket. Felvetette: 50 vagy 100 millió forintnál húzhatnák meg azt a sávot, ameddig illetékmentes lehetne a vagyon átruházása.