A Demokratikus Koalíció támogatja a helyi népszavazást a Római-parti gát ügyében – mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt elnökségi tagja.

Fotó: mti, archív, illusztráció

A politikus a témában tartott sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek elmondta, pártja szerint az lenne a helyes, ha a főváros III. kerületében élők dönthetnének arról, milyen nyomvonalon épüljön fel a mobilgát.
    
Emlékeztetett, hogy lehetőségként közvetlenül a Duna-parton húzódó, illetve a Nánási út-Királyok útja nyomvonal merült fel. Az „elérhető” szakmai érvek szerint műszakilag mindkét nyomvonalon megvalósítható a védmű, így a két alternatíva közül – a DK szerint – az ott élőknek kell dönteniük.
    
Szólt arról is, hogy a párt tevékenyen részt kíván venni a helyi népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtésében.
    
A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme kapcsán az óbudai önkormányzat képviselő-testületének hat – ellenzéki – tagja helyi népszavazást kezdeményezett – közölték az ellenzéki képviselők és az önkormányzat kedden az MTI-vel. Az önkormányzat közlemény szerint a helyi népszavazásra javasolt kérdés úgy szól: „egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete oly módon alkossa meg a kerület településképi rendeletét és építési szabályozását, hogy a Csillaghegyi-öblözet védelme kapcsán a Duna főmedre mentén csak a Nánási út és a Királyok útja nyomvonala mentén legyen építhető elsőrendű árvízvédelmi védmű?”

MTI