Fotó: MTI/Bodnár Boglárka (archív, szerk.)
Hirdetés

A DK ügyvezető alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján követeléseiket sorolva azt mondta, hogy előbb az egészségügyi dolgozók, majd a lakosság számára ki kell osztani az eddig felhalmozott maszkokat és kézfertőtlenítőket, „amennyiben ezek valójában léteznek”.

Molnár Csaba azt is kérte, hogy a jelenleginél nagyságrendekkel több tesztet végezzenek el, mert rendszeresen hallani olyan „rémtörténeteket”, hogy valakit a kérése ellenére sem vizsgáltak meg.

Az EP-képviselő arra is kitért, hogy a pártjukhoz érkezett állampolgári bejelentések szerint a koronavírus-gyanús esetek bejelentésére létrehozott zöld szám elérhetetlen. Egyúttal újra kérte, hogy a kormány hozzon létre egy angol nyelvű tájékoztató oldalt, hogy az itt tartózkodó külföldiek is értesülhessenek a hazai helyzetről.

A más témában feltett kérdésekre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője válaszolt. Kérdezték arról a Gyurcsány Ferenccel készített interjúról, amelyben a DK elnöke arról beszélt, hogy hosszabb ideje az íróasztalán van egy jobbikos politikus névjegykártyája, de még nem hívta fel az illetőt.

A politikus azt felelte, a DK mind a mai napig úgy gondolja, hogy a Jobbiknak voltak vállalhatatlan mondatani és cselekedetei, de mára nemcsak a néppártosodás útjára léptek, de azt is belátták, hogy egy dologban kell radikálisnak lenni, ez pedig az „Orbán-rendszer megdöntése”.

A szóvivő hangsúlyozta, más pártok által létrehozott szervezetek is jelentkeztek már a DK-nál, de a Demokratikus Koalíció számára az összefogás és az együttműködés fenntartása a lényeg. 2022-ben egy közös miniszterelnök-jelöltre, egy listára és 106 közös képviselőjelöltre van szükség – szögezte le.

Újabb felvetésre nyomatékosította, nem a DK csábít át máshonnan politikusokat, hanem valószínűleg sokak számára szimpatikus a párt politikai közössége.

Rákérdeztek nála arra a hírre is, hogy Hazai Iván András, Óbuda DK-s alpolgármestere és Rózsa László, az önkormányzat egészségügyi bizottságának szintén DK-s elnöke szóban megfenyegette egy tüdőszűrő munkatársait, akiket arra akartak rábírni, hogy a jogszabályi tiltás ellenére adják oda egy idős nőnek a hozzátartozója orvosi leletét. Barkóczi Balázs azt felelte, hogy a két politikussal elbeszélgettek és annak alapján kiderült, hogy nem fenyegettek meg senkit, csak segíteni próbáltak egy idős hölgyön. Hozzátette, az érintettek azóta kiadtak egy közleményt, amelyben bocsánatot kértek azoktól, akiket esetleg megbántottak.

Végül arról érdeklődtek nála, hogy a hírek szerint az ügyészség összevonta a Varju László ellen folyó eljárásokat. A politikust garázdasággal, súlyos testi sértéssel, valamint választás rendje elleni bűncselekménnyel gyanúsítják. Barkóczi Balázs azt felelte, hogy Varju László jogkövető állampolgárként ezután is áll majd a bíróság és az ügyészség rendelkezésére. Hozzátette, egy jogerős bírósági ítélet már korábban kimondta, hogy a képviselő jogszerűen tartózkodott az MTVA székházában.

A szóvivő úgy fogalmazott: elképesztő, hogy az ügyészség az áldozatból szeretne elkövetőt csinálni, a DK azonban teljes mellszélességgel kiáll a politikus mellett.