Csontig hatol a hideg. A tomboló szél zúgását semmi sem képes túlharsogni, az óriási hóviharban egyméternyire sem látni előre. Sötét van, a napkeltére még több hónapot várni kell, de az égbolt földöntúli, zöld fényben fürdik…

Nem valamely távoli égitesten járunk – bolygónk Északi- vagy Déli-sarkvidékére tettünk csak egy röpke kirándulást. Ez a táj, még ha számunkra riasztónak tűnik is, számos élőlénynek igen vonzó. Az óriásira hízott jégtáblákon tömött bundájú emlősök és fészekrakó madarak élnek, az alant hullámzó, dermesztően hideg vízben óriási tengeri állatok, halak, bálnák, kardszárnyú delfinek úsznak. Ebben a kemény, titokzatos világban csak az igazán rátermettek boldogulnak, s az élőlények az évmilliók alatt számtalan fortélyt bevetettek az életben maradásért.

Miért takarja el az orrát a jegesmedve vadászat közben? Melyik fókának van száz felesége? Mikor repültek utoljára a pingvinek? Miért nincs „vérük” a déli-sarki halaknak?

Az ősszel nyíló kiállításon nemcsak ezekre a kérdésekre adnak választ, hanem bemutatják az észak egyszarvúját, a narvált, a Déli-sarkon nyíló két virágos növényt, a grönlandi cápát, a hótücsköt és a lundát. A lenyűgöző élővilág mellett azt is megmutatják, hogyan őrzik e fagyott tájak Földünk múltjának, bolygónk történetének egyedülálló tanújeleit, és miért fontosak a jövőnk szempontjából.

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

Nyitva tartás:

2011. szeptember 10. – november 2., keddtől vasárnapig 10-17 óráig (október 31-én hétfőn nyitva)

Belépőjegy árak:

felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 850 Ft, családi jegy 4950 Ft

A belépőjeggyel a múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Csoportok számára bejelentkezés és információ:

06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711