Fotó: Ficsor Márton
Hirdetés

– Szeptember elején országos nyilvánosságot kapott a hír, hogy feljelentést tett a második kerületi rendőrkapitányságon, mert ismeretlenek az önkormányzat nevében kiadott hamis szórólapokon félretájékoztatták a lakosságot a lomtalanítás időpontjáról. Mi volt ez?

– Végtelenül cinikus és aljas húzás ártatlan embereknek bosszúságot és kárt okozni. Vélhetően ez volt a célja az álhírnek. A lomtalanítás időpontját azért tolta el az önkormányzattal egyeztetve az FKF Zrt., mert útépítési munkálatok miatt közterületeink csak korlátozottan voltak használhatóak, így egy lomtalanítás az iskolakezdés hetében a megszokottnál is nagyobb forgalmi zavart okozott volna. Akik hamis szórólapokkal, az önkormányzat nevével visszaélve, a korábban megszokott időpontra hirdették meg a lomtalanítást, nemcsak káoszt és egészségügyi vészhelyzetet akartak előidézni, hanem arra játszottak, hogy a jogszabályoknak megfelelően majd megbírságolják a lomokat jóhiszeműen, de valójában törvénysértő módon kihelyezőket. Így mindenki ránk haragudott volna, a hivatalnak pedig több millió forintot kellett volna elvennie más céloktól, hogy elvitesse a szemetet.

– Kinek származott volna mindebből bármilyen, például politikai haszna?

– Költői kérdés.

– Mióta 2006-ban polgármester lett, mindig megvolt ön mögött a masszív többség, mégis nagy súlyt fektetett a párbeszédre és arra, hogy a politikai viták normális mederben maradjanak. Most hogy állnak?

– Az utóbbi években sajnos megváltozott a közhangulat, a politika is. A korábbi személyes, szemtől szembeni beszélgetéseket, szakmai vitákat háttérbe szorította a közösségi médiában uralkodó felületes és manipulatív tájékoztatás. Amikor a II. kerületi képviselő-testület tagjává váltam, a legjobb, legtermékenyebb vitákat a „másik oldalon” álló politikusokkal, más világlátású emberekkel lehetett folytatni. Ma a közösségi médiában azzal a céllal üzengetnek egymásnak az ellenfelek, hogy minél többen odafigyeljenek rájuk. Azelőtt elképzelhetetlen mértékű gátlástalanság jellemzi ma az ellenzéket és – elnézést, akire ez nem vonatkozik – a médiavilág egy részét is. Lassan teljesen mindegy lesz, mi a valóság, mi az igazság.

– A városrész népszerű a családosok körében, ami kiemelt feladattá teszi az önkormányzat számára a bölcsődék, óvodák folyamatos fejlesztését, adott esetben a férőhelyek bővítését. Sikerült előrelépni ezen a téren?

– Valóban, míg a települések többsége a fogyatkozó gyermeklétszámmal küzdött, a második kerületben egyre több baba született, egyre több gyermekes család költözött ide. Ezért az elmúlt években hat új játszóteret és négy parkot építettünk, a meglévők zömét megújítottuk. Hétszázötvennel bővítettük az óvodai férőhelyek számát, és ma már kétszázharminccal több kisgyermeket tudnak fogadni bölcsődéink is. De nem csupán elhelyezést biztosítunk a gyerekeknek: olyan szakmai hátteret építettünk ki, amelynek segítségével mindannyian megkapják a számukra legjobb gondoskodást. Óvodáinkban a kötelező létszámokon felül számos gyógy­pedagógus, pszichológus, pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztens dolgozik. Intézményeink egyedi pedagógiai program szerint működnek, így a szülők dönthetik el, hogy például a nyelvi, a környezetismereti, a kézműves tevékenységre alapozott vagy épp a mozgásközpontú nevelést részesítik-e előnyben. Népszerűek bölcsődei gyermekfelügyeleti csoportjaink, amelyek az állandó bölcsődei ellátásban részt nem vevő kicsik korai szocializációja mellett a gyermeküket gondozó édesanyák mindennapjait is segítik. Mindig büszkék voltunk oktatási intézményeink magas szakmai színvonalára és pedagógiai sokszínűségére is, ezért fejlesztésekkel, bővítésekkel, korszerűsítésekkel is igyekszünk minél több módon segítséget nyújtani ennek megőrzéséhez. A II. kerületben élő gyermekekről van szó, ezért mindezt akkor is feladatunknak tekintjük, ha a jogszabályi változások miatt már nem mi vagyunk az iskolák fenntartói. Idén nyitotta meg kapuit az újonnan épített balatonfenyvesi nyári tábor, ahol a kerületi oktatási intézmények diákjai pihenhetnek. Nem eladtuk, újjáépítettük!

– Az előző ciklus végén a Demokratának adott interjújában kiemelte, hangsúlyosan kezelik a tömegsportot. A most elkészült máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodán kívül mik voltak a legfontosabb fejlesztések?

– Folyamatosan bővítjük az ingyenes sportolási lehetőségeket. Az iskolai pályák korszerűsítésén túl sorozatosan újítunk fel és hozunk létre közterületi sportpályákat, „dühöngőket” is a fiataloknak. Három megújított központunk pedig nemcsak az ifjúság, hanem a felnőtt korosztály szabad­idős kikapcsolódását is szolgálja. A Kolozsvári Tamás utcai Panoráma Sportközpont és a Marczibányi Sportcentrum mellett legújabb büszkeségünk a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, amelyet az említett uszoda szomszédságában hamarosan ingyenesen használható családi szabadidőparkká bővítünk.

– Varga Mihállyal közösen jelentették be, hogy új, korszerű szakrendelő épül a Frankel Leó úton. Hol tartanak?

– Már zajlik az önkormányzat Frankel Leó úti telkén a sok milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló Egészségház építésének előkészítése. Reményeink szerint mind a huszonnyolc szakellátást egy helyen, XXI. századi körülmények között vehetik majd igénybe a kerületben élők. Az elmúlt tizenhárom évben számos kerületi intézménnyel és szervezettel alakítottunk ki együttműködést az infrastrukturális adottságok és a szakmai színvonal javítása érdekében. Korszerűsítettük háziorvosi rendelőinket, színvonalasabbá tettük a járóbeteg-szakellátást, mentőállomást építettünk Hidegkúton, rendszeresen szervezünk szűrőprogramokat, évente mintegy félmilliárd forintot költünk egészségügyi kiadásokra, új műszerek beszerzésére és egyéb fejlesztésekre. Az Országos Mentőszolgálattal, a Budapesti Szent Ferenc Kórházzal és a Budai Irgalmasrendi Kórházzal való közös gondolkodásnak és stratégiai együttműködésnek köszönhetően az eddig megvalósult és a már folyamatban lévő projektjeink együttes eredményeként két-három éven belül tárgyi feltételeiben és gondolkodásmódjában is megújuló egészségügyi intézményrendszer szolgálja majd a II. kerületieket.

– Szent János Kórház…

– A kormány döntött, centrumkórházzá fejleszti. Már folyik a stratégiai tervezés, az orvosszakmai programot elfogadták a döntéshozók. Több évtizedes lemaradást kell behozni, de a munka elkezdődött. Indulnak a közbeszerzések, a nővérszálló már megújult, ötszáz ágy cseréje folyamatban van a sebészeten és a belgyógyászaton, új műszereket is kapott az intézmény. Belátható időn belül látni fogjuk egy modern kórház építését, újjáépítését, amely jelentősen javítja majd a Közép-Budán élők egészségügyi-fekvőbeteg ellátásának minőségét.

– Pokorni Zoltán, a szomszédos Hegyvidék polgármestere néhány héttel ezelőtt azt mondta a Demokratának, hogy van egy derűs verseny önök között: melyik a zöldebb kerület.

– Szoros a verseny, de mi most nagyon belehúzunk! Erdőterületeink kezelőjével, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel folyamatban van egy a II. kerületi erdők hosszú távú jövőjét biztosító, a klímavédelmi és városi használati, rekreációs és turisztikai szempontokat integráló program. A cél, hogy a második kerületben minél több, a Hárshegyen már évek óta sikeresen elindított modell szerinti, úgynevezett örökerdő-gazdálkodással kezelt terület jöjjön létre. Tervezett környezeti fenntarthatósági programunkkal nem csupán a kerület zöld értékeit kívánjuk megóvni és fejleszteni, hanem a városi erdők problémájára kívánunk átfogó, más kerületekben, városokban is alkalmazható megoldást kidolgozni. Kerületünket azért tartjuk Buda zöld szívének, mert az egyik legfőbb különlegességünk a városi és a természeti környezet egymásba olvadása, intenzív kapcsolata.

– Nagy siker volt a Mechwart liget megújítása is.

– Valóban, 2013-ban az ország legszebb főterének választották. Fejlesztettük a Vérhalom tér közparkját, a Fenyves parkot, a Mansfeld parkot, Pesthidegkút kapujában az egykori „bódéváros” helyén létrehoztuk a Bánffy György emlékparkot. Rendeztük és megnyitottuk mindenki előtt a hidegkúti horgásztó környezetét. Közösségi tervezés eredménye az új Adyligeti park, a Pilisi Parkerdővel együttműködésben megkezdődött a hűvösvölgyi Nagyrét régen várt rendezése, és megújult a Görgényi úti erdei Macis játszótér. Mindemellett zöldrendelettel védjük és légi felvételes technikával ellenőrizzük a kerület nem közterületi faállományát is. Fogadj örökbe egy közterületet! programot működtetünk, óvodáink – együttműködésben a Madártani Egyesülettel – madárbarátok. A „komposztáló kerület” és az „ágaprítási program” részeként a magánkertek növényállományának gondozásához járulunk hozzá. Tavaly avattuk fel a világhírű etológus, antropológus megtisztelő részvételével a Jane Goodall tanösvényt.

– A kerület lakossága növekszik, ráadásul fokozottan érinti az agglomerációból Budapestre tartó autóforgalom. Mit tudnak ezzel kezdeni?

– Domborzati és településszerkezeti adottságaink miatt az áthaladó és egyre bővülő autóforgalom kinőtte a meglévő infrastruktúra kereteit. Az agglomerációból érkező átmenő forgalom csak a környező települések önkormányzatainak együttműködésével mérsékelhető. A reggeli és délutáni csúcsforgalom csökkentésére az iskolabuszprogram teremt lehetőséget. A nyár elején közreadott kérdőívünkre adott válaszokból kiderült, hogy a szülők túlnyomó többsége támogatja és várja a programot, amelynek előkészítése a közlekedési szakemberek és az iskolák bevonásával folytatódik. Fontos a kerékpárút-hálózat további fejlesztése, és olyan közösségi és okosmegoldások támogatásán dolgozunk, mint például a városrészi telekocsiprogram, azaz amikor az önkormányzat szervezésében megosztják az autóikat az egymáshoz közel élők, közel dolgozók. Ilyen még az okos parkolási rendszer bevezetése is, amelynek köszönhetően nem lenne több parkolóhelyre vadászó, hosszú percekig körbe-körbe bolyongó autó. A meglévő és épülő mélygarázs-infrastruktúra optimális felhasználása szintén kiemelt feladat. A korábbi jó gyakorlat folytatásaként például megállapodást kötöttünk a Miniszterelnökséggel arról, hogy a hamarosan elkészülő Millenáris Széllkapu mélygarázsát a környéken élők éjszakánként kedvezményesen használhatják.

– Ha megválasztják, negyedik ciklusát kezdheti a kerület élén. Mik a legfontosabb céljai?

– Szeretném folytatni a megkezdett munkát. Bár számos eredményt elértünk, és azt hiszem, erre joggal lehetünk büszkék, mindig rengeteg teendő akad, elsősorban a városüzemeltetés területén. Egy óvoda, bölcsőde vagy orvosi rendelő építése évtizedekre megoldást jelent a környéken élőknek. Ugyanakkor a közterületek tisztán tartása, a közutak, járdák megfelelő állapotának biztosítása folyamatos szükséglet. Az évek során összegyűlt tapasztalatokra építve egyre jobb és hatékonyabb módszerekkel dolgozunk, de a feladatok sosem fogynak el. A megszokott, mindennapi igények kielégítése mellett választ kell adnunk a környezet, a társadalom, a technika változásaiból fakadó modern kori kihívásokra. Ez nehéz, de rendkívül izgalmas feladat. Itt ugyanis nincs járt út, magunknak kell megfogalmaznunk a problémák mibenlétét, a lehetséges megoldási irányokat, és mindennek alapján kiválasztani az optimálisnak vélt változatot. Ez óriási felelősség, és szükséges hozzá az intenzív társadalmi részvétel.

– Van esély a lakosság érdemi bevonására?

– Az eddigi tapasztalataink kiválóak. Az itt élők aktívan és szívesen vesznek részt az őket és környezetüket érintő kérdések megvitatásában, és számos értékes gondolattal járulnak hozzá a közös munkához. Közel kétezer család vett részt tavasszal az iskolabusz-hálózat kiépítését célzó kutatásunkban. Egyetlen nap alatt több száz ember gyűlt össze, amikor az M0 tervezett szakaszáról kérdeztük a véleményüket. Közösségi tervezéssel kezdődött meg Víziváros megújítási koncepciójának kialakítása, amelybe már az első héten rengetegen bekapcsolódtak ötleteikkel, gondolataikkal. De számos más kérdésben is komoly összefogást láttunk.

– Ellenfele egy minap megjelent sajtóhír szerint reggeli és délutáni „ki-, illetve bejárási tilalmat” vezetne be a kerületben. Mi erről a véleménye?

– Alapvetően azt vallom, hogy a jelölteknek nem az a dolguk, hogy egymással foglalkozzanak, hanem hogy hitelesen tudják bemutatni eredményeiket és a jövőről alkotott elképzeléseiket. De polgármesteri tisztségemnél is meghatározóbb számomra, hogy születésem óta, 46 esztendeje vagyok ennek a városrésznek a lakója, és feltett szándékom, hogy itt neveljem fel gyermekeimet is. Kerületi választópolgárként mélységesen felháborít az a felkészületlen és felelőtlen hozzáállás, amit most tapasztalok. Az a feladatunk, hogy választ adjunk a felmerülő problémákra. De nem úgy, hogy megvalósíthatatlan vagy a kerület többéves költségvetését felemésztő vállalásokat teszünk. A lakosságtól nem várható el, hogy tisztában legyen az önkormányzat minden pénzügyi vagy jogszabályok adta lehetőségével, a jelölteknek azonban nem szabad félrevezetniük a választókat. Mindannyian meg szeretnénk oldani a reggeli forgalmi dugók problémáját. Ezért kezdtünk el dolgozni az iskolabuszprojekten. Ezért szeretnénk telekocsirendszert bevezetni, és ösztönözni a főváros és az agglomeráció határterületein a P+R parkolók építését és a buszsávok bővítését. De azt mondani, hogy reggel hét és kilenc között csak kerületi lakosok használhassák a lakóutcákat, egyrészt alkotmányos kérdéseket feszeget, másrészt nevetséges és megvalósíthatatlan. Minden utca végén rendőr áll majd, és elkéri a lakcímkártyát? És ha éjjel a XII. kerületben lakó nagymama vigyázott a gyerekekre, ő csak kilenc óra után mehessen haza autóval? És ha egy lakásirodában dolgozó alkalmazott vagyok? Vagy épp bérelem a lakásomat, és nem ide vagyok bejelentve? Mit csinál a kerületben dolgozó orvos vagy tanár, ha véletlenül gépkocsival kell jönnie?

– E kérdésekre valószínűleg az érintett jelölt sem tudna választ adni…

– Ezek nem olyan ígéretek, amelyek mögött komoly munka és elkötelezett vállalás áll. Szerintem a választópolgárok tiszteletet és őszinteséget érdemelnek. Értelmes emberek, akik azt várják tőlünk, hogy dolgozzunk és tegyünk értük. Nem pedig azt, hogy politikai performanszokon ostobaságokból vagy milliárdokat igénylő ígéretekből rendezzünk licitet, és aztán folyószámlahitelekből tartsuk lélegeztetőgépen a mindennapi alapműködést biztosító funkciókat. 2006-ban ellenzéki jelöltként indultam a polgármesteri tisztségért, de miután bizalmat kaptam, az akkori választási programom megvalósításáról évről évre be tudtam számolni a lakosságnak. Természetesen lehet az eddig végzett munkánkat kritizálni. Mi magunk is törekszünk kollégáimmal a folyamatos fejlődésre és megújulásra. De mindig felelősséggel és az adott szó iránti elkötelezettséggel tettük meg vállalásainkat és valósítottuk meg ígéreteinket. Én továbbra is ebben hiszek, és változatlanul ezt fogom képviselni.