Fotó: MTI/Marjai János

A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelők egy része elvonult a Fidesz Lendvay utcai székházától az Andrássy úton az Oktogon irányába.

A vasárnapi demonstráció után rendőri intézkedés továbbra sem történt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap este.

A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-Európai Egyetem (CEU) „ellehetetlenítése” elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők. A demonstrálók arra hívták fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

A tüntetés délután kezdődött Budán, a Várkert bazárnál, onnan vonultak a Lánchídon át, a József Attila és a Nádor utca vonalán a Parlamenthez. A Kossuth Lajos tér szinte teljesen megtelt tiltakozókkal.

A szervezők este 7 óra után bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, és kérték, hogy mindenki békésen menjen haza. A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a himnuszt és többször is fölemelték világító mobiltelefonjaikat. A tömeg egy része a Kossuth téren maradt.

Este 9 óra körül a Kossuth térről több ezren az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete elé vonultak, majd a Nagykörút forgalmát megbénítva a Fidesz Lendvay utcai székháza felé indultak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este közölte: a tömeg egy része a Lendvay utcától az Andrássy úton az Oktogon irányába vonult, ezért a rendőrség zárta az Andrássy utat a Dózsa György út és az Oktogon között, valamint az Oktogon teret. Ezzel egyidejűleg megnyitotta a Dózsa György utat a forgalom számára.

Rendőri intézkedés továbbra sem történt – tették hozzá.

Az MTI tudósítója azt jelentette, a tüntetők egy része az Oktogonon leült az aszfaltra.

MTI