A szervezet üdvözöli Navracsics Tibor frakcióvezető hétfő esti bejelentését arról, hogy „meg kell hosszabbítani az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot”. Az MSZF és a KSZM, továbbá a Magyar Hitelszövetség, az Igazságos Jogállamért Szövetség és a Jövőt a Hajléktalanoknak Alapítvány, a Fővárosi Cigány Önkormányzat, valamint a Létminimum Alatt Élők Társaságának és a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért szervezet támogatásával az április 15-én lejáró moratórium féléves meghosszabbítását követelte a hivatalban lévő kormánytól, hogy megakadályozzák nyolcezer ember küszöbön álló kilakoltatását háromezer lakásból.

Az Otthonvédők azzal érveltek, nem szabad hagyni, hogy a hitelezők és végrehajtóik kihasználhassák a moratórium lejárta és az új országgyűlés, az új kormány hivatalba lépése közötti átmeneti időt, és tömegesen utcára tegyenek családokat. A moratórium féléves meghosszabbítása révén mód nyílnék arra, hogy az új parlament törvényt alkosson azoknak a védelmében, akiket annak dacára akarnak megfosztani jogszerűen birtokolt egyetlen otthonuktól, hogy önhibájukon kívül váltak fizetésképtelenné, mindenekelőtt azért, mert elvesztették az állásukat, és nincs miből megélniük.

Az új országgyűléstől azt is elvárják, hogy kiterjessze a csődeljárást a bajba jutott családokra is. Bajnai Gordon kormánya mindeddig nem tett eleget az MSZF és a KSZM követelésének, és nem hosszabbította meg a kilakoltatások tilalmát – tudatta az MSZF. A szociális és munkaügyi minisztérium szociális ügyekkel foglalkozó államtitkárságától az MSZF szervezője azt a választ kapta, hogy a kormányrendelet módosítása nem rájuk tartozik, és hogy a SZMM-nek nincs hatásköre a jogszabály módosítását kezdeményezni, ezért forduljon az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz.