Hirdetés

Az ötezer ember személyes megkérdezésén alapuló kutatás szerint egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, míg a hét ellenzéki pártot magában foglaló „kormányellenes blokkot” a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja.

Ezek alapján úgy tűnik – írta a Nézőpont -, hogy az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban. Az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán.

Esetükben látható, hogy a párt vezető politikusainak „magyar külhonban” elkövetett hibái érdemben befolyásolhatták a szavazóik aktivitását. A Momentum virtuális második helyét megtarthatta, trendforduló nem következett be a párt támogatottságában, de két százalékponttal csökkent a népszerűségük az előző felméréshez képest – fűzték hozzá.

Az összegzés szerint a Momentumon kívül – az egy hónappal korábbihoz hasonlóan – a Demokratikus Koalíciónak van kétszámjegyű (10 százalékos) támogatottsága a választási részvételüket biztosra ígérők körében.

Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt.

Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom – írták.