Fodor Gábor szerint ők, akik kisebbségben vannak, ma nem tudják megőrizni méltóságukat Magyarországon. A liberális pártelnök erről beszélt a Kossuth téri ellenzéki agórán.

Milyen Magyarországnak kellene Magyarországon lenni?  – tette fel a kérdést Fodor Gábor beszéde kezdetén.  „Sikeres és emberséges Magyarországot szeretnénk, amely szemben áll az illiberális orbáni vízióval, amely visszatér olyan értékekhez, amelyekért a rendszerváltáskor küzdöttünk” – mondta nosztalgikus hangulatban. 

„A rendszerváltáskor olyan Magyarországot teremtettünk meg (..), amely az úgynevezett konszenzuális demokráciára épült. Mit jelentett ez? Azt, hogy a kisebbség méltósággal megőrizheti a jogait, emberi mivoltát. Ilyen Magyarország a Fidesz-Magyarország? Nem. Nem ilyen. Mert szégyenkezni kell sokaknak, mert eltaposnak sokakat, mert lábbal a földbe döngölnek sokakat. Olyanokat, akik politikai ellenfelek, gazdaságilag nem kívánatosak, akikről azt gondolják, hogy kisebbségben vannak, tehát nem kell figyelni a véleményükre” – mondta hevülten Fodor Gábor.

„A Fidesz mindannyiunkból alattvalókat akar csinálni” – riogatott a liberális pártelnök, aki elmondta, ő egyenes gerincre vágyik.

Fodor Gábor szerint a jelenlegi választási rendszer aránytalan lett, a többségi demokrácia irányába mutat, és nem a konszenzuális demokrácia felé. Meglátása szerint így ők, akik kisebbségben vannak, nem tudják megőrizni méltóságukat.

„Lényeges az, hogy mi fog itt megszületni” – utalt bizakodva a nagy ellenzéki agórára a pártelnök.

„Nem tudjuk, mikor jön el az a pillanat (…), de az a dolgunk, hogy azért küzdjünk, hogy minél hamarabb eljöjjön ez a pillanat, hogy legyőzzük a Fidesz-kormányt és az illiberális államot, és megteremtsük a szabadságközpontú Magyarországot” – zárta szavait Fodor Gábor.

Az alábbi videóban az agóra teljes megnyitóját megtekinthetik, benne az összes ellenzéki politikus beszédével. 

-EN-