Horváth László, a Fidesz szóvivője pénteki videónyilatkozatában a 2022-es költségvetési javaslat nyugdíjasokat érintő intézkedéseit kommentálta.

Hirdetés

Hangsúlyozta: a kormány jövőre folytatja a „baloldal által elvett” 13. havi nyugdíj visszaépítését, amihez 160 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Hozzátette: a várhatóan három százalékos nyugdíjemelés mellett, ha a gazdasági növekedés nagyobb lesz a tervezettnél, a nyugdíjasok ismét számíthatnak nyugdíjprémium kifizetésére. Ehhez a kormány 68,5 milliárd forintot különít el.

A kormánypárti szóvivő szerint ugyanakkor „most sem szabad elfelejteni”, hogy korábban a baloldali válságkezelés legnagyobb vesztesei éppen a nyugdíjasok voltak. Tőlük vett el a baloldal egy havi nyugdíjat, az ő juttatásaikat hagyta elértéktelenedni, és számukra volt a legnagyobb csapás, hogy a gáz árát háromszorosára, míg az áram árát és az élelmiszerek áfáját a duplájára emelték – sorolta Horváth László.

Korábban írtuk

Úgy folytatta: a baloldal emellett az időseken akarta behajtani a tervezett nyugdíjasadót, és számukra is fizetőssé tette volna az egészségügyet a kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetésével.

A szóvivő hangsúlyozta: a Fidesz tiszteli az időseket, a kormányoldal az elmúlt években rezsicsökkentéssel, rezsiutalvánnyal, nyugdíjprémiummal támogatta a nyugdíjasokat.

Kijelentette: a járvány okozta gazdasági válság csak úgy győzhető le sikeresen, ha az időseket nem hagyják magukra. „Ezt a célt tűztük ki magunk elé, és ezt a célt szolgálja a jövő évi költségvetés” – mondta.