Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk.
Hirdetés

Közölte, az ember okozza a légszennyezettség drasztikusan magas értékét, ezért mindannyian felelősek vagyunk, viszont a kormány felelőssége nagyobb. Úgy értékelt: „a Fidesz nemcsak a politikai légkört mérgezi Magyarországon, hanem a levegőt is”.

Hozzátette, Magyarország Ghána mögött 146. a levegőminőségi világranglistán, a régiót nézve pedig a „tök utolsó”. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a propagandára százmilliókat költő kormány eltitkolt egy klímavédelmi konzultációt és a mulasztásért az EU-t teszi felelőssé. Kitért arra is, hogy Magyarországon évente 13 ezer ember hal meg a légszennyezettség miatt.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára rögzítette, a kormány határozott célja és ez a levegőminőséghez is kapcsolódik, hogy középtávon magyar villamosenergia-termelés legnagyobb része tiszta energiaforrásból, megújuló energiából, főként napenergiából és atomenergiából származzon. Amennyiben megvalósulnak a fejlesztések 2030-ra Magyarország áramtermelése 90 százalékban szén-dioxid-mentes lehet – közölte.  Célként jelölte meg az erdőterületek nagyságának növelését is.

A kormányzati portálon megjelent klímavédelmi kérdőív nem nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma – mondta. Közölte, a kormány határozottan kiáll a teremtett világ érdekeiért. Szerinte az ellenzék kizárólag pártpolitikai célokra használja ezt a témát.