Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Mind a százhat választókörzetben előválasztáson dől el, ki indul majd a Fidesz ellenében. Kétfordulós választáson lehet szavazni a miniszterelnök-jelölt személyéről és egy fordulóban az egyéni képviselőjelöltekről – jelentették be a baloldali pártok tegnap. A közös közlemény szerint az előválasztás többhetes folyamata augusztus közepétől indul el, amelyen azok is szavazhatnak, akik csak 2022 áprilisában töltik be 18. életévüket. Azt is írják, az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselő-jelöltként négyszáz, miniszterelnök-jelöltként húszezer támogatói ajánlás összegyűjtése. Az előválasztáson civilek is elindulhatnak, akiknek előre jelezniük kell, hogy a hat baloldali párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni.

– Az előválasztásosdi csak egy színjáték, mert Gyurcsány a baloldal valódi vezetője, így az fog érvényesülni, amit ő akar – reagált a Magyar Nemzetnek a közös ellenzéki közleményre Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint azt is figyelembe kell venni, hogy már most lehet tudni, kik vannak a Gyurcsány-listán, hiszen a baloldali lapok már előre megírták, kik fognak elindulni ezen az előválasztáson.

Habár a baloldali pártok közleményükben azt állítják, „Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor”, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra emlékeztetett: 2014-ben a Bajnai Gordon–Gyurcsány Ferenc–Mesterházy Attila hármas már tartott baloldali előválasztást, aztán kihozták, hogy utóbbi induljon közös miniszterelnök-jelöltként.

A teljes cikk IDE kattintva, a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

Korábban írtuk