A Nézőpont Intézet február közepétől hetente készít közvélemény-kutatást a küszöbön álló választással kapcsolatos kérdésekről. A február 6. és 9. között készült, 6. heti választáskutatás szerint az aktív szavazók 51 százaléka szavazna „most vasárnap” a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re és 7 százaléka a Jobbikra. A január 18-20. közötti, legutóbbi felméréshez képest a Fidesz enyhén erősödött (+4 százalék), az MSZP (akkor 12 százalék) és a Jobbik (akkor 9 százalék) nem változott érdemben. Az MDF-re továbbra is az aktív szavazók 3 százaléka szavazna.

Az aktív, de rejtőzködő vagy bizonytalan szavazók rejtett pártpreferenciáinak felmérésével a politikai táborok lehetséges kiterjedését is vizsgálta a Nézőpont Intézet. Szekunder kérdések alapján a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 61 százalék (7 százalékponttal több, mint januárban), az MSZP-é 18 százalék, a Jobbiké 14 százalék, az MDF-é 5 százalék (ez három százalékpontos csökkenés az előző felméréshez képest).

Az összes megkérdezett körében továbbra is Orbán Viktor áll a legjobban a miniszterelnök-jelöltek küzdelmében: az évértékelő beszéd után már 51 százalék választaná kormányfőnek a Fidesz elnökét. Bokros Lajos és Mesterházy Attila támogatottsága ugyanakkor közelít egymáshoz: Bokrost 10 százalék, Mesterházyt 8 százalék választaná. Vona Gábort a 6. héten is csak a megkérdezettek 5 százaléka választotta volna miniszterelnöknek.

Az összes megkérdezett 40 százaléka állította, hogy 2006-ban még inkább jót gondolt az egykori miniszterelnökről. Ma már csak a négy évvel ezelőtti Gyurcsány-tábor 22 százaléka MSZP-szimpatizáns, 25 százaléka bizonytalan, 21 százaléka viszont a Fideszhez csatlakozott. Más megközelítésben a jelenlegi Fidesz-tábor közel ötöde (19 százalék) – saját bevallása szerint – 2006-ban még inkább pozitívan viszonyult Gyurcsány Ferenchez. A Gyurcsánnyal négy éve szimpatizálók 27 százaléka ma Orbánt választaná, 17-17 százaléka Bokrost és Mesterházyt, 5 százaléka Vonát miniszterelnöknek (34 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre) – áll a Nézőpont Intézet felmérésében.

(MNO)