STOP: Kedd este a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben tudatta, hogy a Cozma-gyilkosság estéjén 4 szabadnapos rendőr is a helyszínen volt. Ugyanakkor a rendőrök nem tettek semmit. Nem telefonáltak, nem értesítették szolgálatban lévő kollégáikat. Mi a véleménye erről? Helyesen jártak el az ott lévő rendőrök?

Bencze József: Ha nem telefonáltak és nem intézkedtek, akkor ezt súlyos problémának tartom.

– Indít ellenük vizsgálatot emiatt?

– A rendőri jelenlétről szóló, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitány által kezdeményezett vizsgálati anyagot bemutatta a főkapitány. A helyszínre érkező két szolgálaton kívüli kolléga esetében a vizsgálat tovább folytatására utasítottam a főkapitányt, az intézkedésük teljes körű tisztázása érdekében.

– Ön Draskovics Tibor utasítására a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ellen is indított egy vizsgálatot, amelyben arra kereste a választ, hogy a rendőrség miért nem akadályozta meg a tavaly nyári, azóta már elhíresült siófoki felvonulást, illetve hogy a rendőrség miért nem indított eljárást az érintettek ellen. Milyen eredménnyel zárult a vizsgálat?

– A vizsgálatot még nem fejeztük be. Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy az erődemonstráció összesen 14 percig tartott. A rendőrség a bejelentés után azonnal 11 rendőr gyors odairányításáról intézkedett. Mire azonban a rendőrök odaértek, a demonstráció befejeződött, a felvonulók elhagyták a helyszínt. Ők egyébként bűncselekményt a vonulás során nem követtek el.

– A rendőröknek közel negyed órába telt, míg odaértek?

– Igen. Két rendőrrel nem lehet kimenni egy 150-170 fős tömeghez. A rendőri erőket össze kellett vonni.

– Ki a felelős azért, hogy az enyingi bűnbanda éveken át zavartalanul tevékenykedhetett?

– A csoport több tagja a Fejér megyében ismert, és a rendőrség által ellenőrzött és feldolgozott személy. A rendőrség folyamatosan bomlasztotta azokat a bűnözői köröket, akiket, vagy akiknek egy részét ma a sajtó enyingi bűnbanda néven aposztrofál. Ők egyébként kvázi családként funkcionálnak, illetve több esetben tettestársként is.

– Mióta nyomoznak ellenük és milyen eredményekkel?

– A csoport több tagja ellen 2004 óta folytat úgynevezett operatív feldolgozásokat az illetékes megyei rendőr-főkapitányság. Bizonyos személyek ellen 2004 februárjában titkos nyomozást rendeltünk el. Hogy kik ellen, azt nem mondhatom el, mert azzal államtitkot sértenék. Ezen személyek ellen igen sok jogsértés miatt 2005-ben büntetőeljárás indult, majd ítélet is született. Az illető személyek 2006-ban szabadultak. Nem sokkal ezután újabb feldolgozás indult ellenük a rendőrségen – szintén igen súlyos bűncselekmények kapcsán. A nyomozás során vagyonosodási vizsgálatot is rendeltünk el, amik részben eredményesek voltak, hiszen adóhiányokat állapítottak meg és több személyt kisebb befizetésekre köteleztek. Ebben az ügyben szintén történt vádemelés és ítélet is született. Az illető személyek rövid időn belül szabadultak. Emellett a csoport több tagját 2007-ben garázdaság miatt fogtuk el, egy másik akcióterv alapján pedig 2008 augusztusában szintén ebből a bűnözői körből zsarolás miatt folytatott nyomozást a BRFK. A személyeket elfogták, eljárás alá vonták.

– Közülük hány fő van szabadlábon?

– Mind szabadlábon vannak, hiszen büntetésüket letöltötték. Emellett volt olyan, aki nem vonult be a büntetés-végrehajtási intézetbe, illetve volt, aki halasztást kért, és halasztása jelenleg is elbírálás alatt van. Ő különböző igazolásokat nyújtott be a halasztáshoz.

– Mi lehet a megoldás erre a helyzetre?

– Fontosnak tartom azt, hogy sokkal súlyosabban büntessék a visszaeső módon erőszakos bűncselekményeket elkövetőket. Aki ezt teszi, azt hosszú időre kivonásra kerülhessen a forgalomból. Látható módon a csoport bomlasztása folyamatos, a rendőrség folyamatos eljárásokkal zaklatja ezeket a személyeket. Aztán mikor sikerül eljutni odáig, hogy vádat emelnek és születik egy ítélet, az illetőket kiengedik, és akkor kezdődik az egész újra. Némelyik személynek szakzsargonnal élve „hónaljig ér a priusza”, mert már annyiszor került szembe a törvénnyel. De volt olyan is, aki ellen eljárás folyt, de soha nem kapott olyan súlyos ítéletet, hogy akár az erkölcsi bizonyítványa is veszélybe került volna. Erre az lehet az egyik megoldás, hogy akik korábban egyfajta bűnözői „karrier” mentén szinte minden esetben erőszakos bűncselekményeket vagy azokat is követtek el, néhány év után ne kerülhessenek szabadlábra és ne folytatathassák, ahol abbahagyták.

– Egyes személyek ellen, vagy bűnszervezet ellen folytak ezek a nyomozások?

– Egyes személyek, de volt olyan eset is, amikor bűnszervezet tagjaként került sor a gyanúsításra, vádemelésre.

– A Fejér megyeiek tehát végezték a munkájukat. De vajon ugyanez a helyzet a somogyiakkal is? Több siófoki vendéglátós arról számolt be, hogy félnek, mert a banda tagjai zavartalanul működhetnek a környéken. A rendőrség „struccpolitikát” folytat velük szemben.

– Miért nem jöttek a rendőrséghez, akik félnek? Ha a rendőrségnek időben, korrekt feljelentést tesznek arról, hogy félnek vagy hogy érte őket fenyegetés, akkor a rendőrségnek kötelessége ebben a dologban eljárni. Én nem látok ilyen feljelentéseket.

– A rendőrség tudná biztosítani az esetleges feljelentők védelmét? Azért mégis csak egy 150-170 fős, még maffiakörökben is hírhedt csoportról van szó.

– Igen. Ma már számos lehetőségünk van, a védett tanú intézménye is ismert a magyar eljárásban.

– Bizonyos vélemények szerint a rendőrök együttműködnek a bűnözőkkel.

– Ezt határozottan cáfolom. Ugyanakkor amennyiben bárkinek van erre bizonyítéka, akkor joggal elvárható, hogy jelentse. A rendőrségnek is érdeke, hogy ha egyetlen ilyen eset is van, akkor az derüljön ki.

– Szinte közismert tény, hogy rendőrök biztonsági őrként is dolgoznak és így tulajdonképpen a rendőrség mellett bizonyos bűnözői csoportok szolgálatában is állnak.

– Biztos vagyok benne, hogy ilyen jellegű munkavégzésre egyetlen parancsnok sem ad ki engedélyt, mert ez összeférhetetlen a rendőri tevékenységgel. Nem zárom ki, hogy illegálisan vállalnak ilyen munkát. De ha van ilyen, és valaki tud ilyenről, akkor kérem, mondja el, hogy kivizsgálhassuk.

– Többször megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget, akik azt állították: addig nem nyomoznak, amíg valaki, akár egy „magasrangú tiszt” nem tesz feljelentést a Veszprém, a Somogy és a Fejér Megyei rendőrfőkapitány ellen. Ön tett feljelentést?

– Nem tettem.

– Elképzelhető, hogy tesz?

– Nem tettem. Mert nem láttam az okát.

– Indult-e már belső vizsgálat ez ügyben? Előfordult már, hogy gyanakodtak rendőri érintettségre?

– Egy esetben pár évvel ezelőtt a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata kezdeményezett vizsgálatot a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság egy tagja ellen. Ezt nyilván nem véletlenül kezdeményezték. A részleteket azonban nem tudom elmondani. A mostani ügy kapcsán egyébként nem indult ilyen vizsgálat.

(STOP)