Kiemelték, Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Hirdetés

A közlemény szerint 2021 szeptemberében a földgáz lakossági átlagára 2,88 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között a legolcsóbb. Ehhez képest Bukarestben csaknem háromszorosát kellett fizetni a gázért, Bécsben pedig 8,84 eurócent volt a földgáz átlagára.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagára szeptemberben 10,65 eurócent volt kilowattóránként, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost.

Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Bukarestben 18,40, Prágában 25,10 eurócentet kellett fizetni egy kilowattóra villamosenergiáért, míg a legdrágábban 34,58 eurócentért Koppenhágában lehetett villamos energiához jutni.

Korábban írtuk

A sajtóanyagban szereplő grafikonból kiderül, hogy a vizsgált országok közül egyetlen nem uniós országban, Szerbiában alacsonyabb a villamos energia átlagára a magyarországinál; Belgrádban 8,11 eurócentet fizet a lakosság.

A végfelhasználói árinformációkat az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze az országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.