(MTI-grafika)

A KSH jelentése szerint a múlt év negyedik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az egy évvel korábbihoz képest, a harmadik negyedévi 1,8 százalékos növekedés után.

Puskás Imre hangsúlyozta, ezzel a mutatóval Magyarország az Európai Unióban az előkelő negyedik helyen áll, a visegrádi tagállamokkal összevetve pedig a legjobbat nyújtotta. Ráadásul az EU erre az évre 2,1 százalékos magyar gazdasági növekedést jelez előre, ami a kormányzati várakozásokat is meghaladja – mondta.

A magyar gazdaságnak gyakorlatilag az összes területe jobban teljesít, mint egy évvel korábban – jelentette ki a kormánypárt szakpolitikusa, külön kiemelve a mezőgazdaság, valamint az építő- és a feldolgozóipar eredményeit, valamint azt, hogy folyamatosan nő a belső fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom. Utóbbi egyenes összefüggésben van a rezsicsökkentéssel, a minimálbér- és reáljövedelem-növekedéssel, valamint az ágazati fizetésemelésekkel – tette hozzá.

A Fidesz országgyűlési képviselője a gazdaságfejlesztés évének is nevezte az ideit, emlékeztetve a Magyarország előtt megnyíló uniós fejlesztési forrásokra, amelyek 2020-ig összesen 10 500 milliárd forintot tesznek ki, és amelynek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre akarják fordítani, tovább segítve ezzel a kis- és középvállalkozásokat, így a foglalkoztatás bővülését. Hangsúlyozta, hogy az ország kifejezetten jó ütemben halad a 2020-ig tartó fejlesztési időszak előkészítésével.

A Fidesz bízik abban, hogy Magyarország nem tér le a növekedés útjáról, az áprilisi választás után is ezen haladhat tovább, és „nem kell visszafordulnunk a Gyurcsány-korszak kudarcos gazdaságpolitikájához”, zárta szavait Puskás Imre.

(mti)